“El canvi ha sigut radical, el que preval ara és l’art de la negociació”

Entrevista a l'advocada Fuensanta Gimeno

“El canvi ha sigut radical, el que preval ara és l'art de la negociació”
La lletrada posa en la recepció del despatx, al costat de l’estatueta del Premi Nacional de Llei 2025 que ha aconseguit. | TIM GUDYNAS

Fuensanta Gimeno Santa, advocada alcoiana i directora de l’àrea de Compliance de Gimeno Abogados, ha sigut recentment guardonada amb el Premi Nacional de Llei en Compliance 2025. Aquest reconeixement, que premia la trajectòria i compromís ètic en l’àmbit jurídic, suposa una fita no sols per al seu despatx, sinó també per a una família amb quasi 200 anys d’història vinculada al dret a Alcoi. En aquesta entrevista, ens parla de la seua trajectòria, del llegat familiar i de l’evolució de la professió.

– Enhorabona pel premi. Què significa rebre aquest reconeixement en nom d’una saga familiar tan lligada a Alcoi des de fa quasi dos segles?
– Moltes gràcies. Per a mi és un reconeixement a l’esforç que han realitzat tots els meus avantpassats, perquè si dos enamorats del dret com el meu germà Javier i jo, hui dia som ací, és gràcies a la nostra família, especialment al meu pare i al meu avi, que ens l’han inculcat. A més, aquest premi significa que estem fent les coses bé, que anem per bon camí i que hem de continuar lluitant i innovant en el Compliance, que és la categoria en la qual ens han donat el premi i en la qual jo m’he especialitzat des de 2017.

– Què és exactament el Compliance i per què és cada vegada més important per a les empreses?
– És una advocacia preventiva que arriba arran d’una reforma del codi penal, en el 2015. És una espècie d’autoregulació, de compliment normatiu –d’ací es deriva el nom– que s’imposen les empreses, de manera que si tu com a empresari tens establit aquest sistema, t’assegures que desenvolupes la teua activitat d’acord amb les lleis, reglaments, normes i pràctiques ètiques. A l’hora d’implantar un programa de Compliance, nosaltres analitzem els riscos sobre la base de l’activitat i posem mesures preventives i restrictives a través de protocols que s’apliquen a un sector determinat. A Alcoi, hem hagut d’adaptar a pimes un programa de Compliance que es fa per a les grans empreses, ja que és el teixit empresarial majoritari de la zona i, per tant, el nostre nínxol de negoci.

– Gimeno Abogados té les seues arrels a Alcoi des de 1828. Com ha evolucionat la filosofia de treball del despatx?
– La veritat és que l’èxit de cada generació ha sigut dedicar-se a l’especialitat i la branca del dret que més li ha agradat, i sempre ha sigut reconfortant el poder ajudar a la gent, perquè quan venen a nosaltres és perquè tenen problemes. Nosaltres, en aquest sentit, intentem esgotar la via extrajudicial primer que tot, perquè els jutjats estan molt saturats i no veiem que siga una solució ràpida, els processos es dilaten molt i això afecta psicològicament al client. Ara mateix tenim més de 60 ressenyes en Google, en els últims quatre anys hi ha hagut una evolució. Tenim una mitjana de 18 expedients nous al mes, però vivim una època passada en què la nostra columna vertebral eren les entitats bancàries i a poc a poc, el dret bancari va ser en declivi i derivant per a nosaltres en dret empresarial i mercantil. Eixe traspàs coincideix amb la defunció del meu pare i ens preocupava que no comptar amb el que havia sigut el nostre referent, poguera afectar el treball del despatx. Tothom li buscava a ell, com quan vas al metge, cerques a un metge en concret. Al final, a poc a poc vaig anar guanyant en confiança i vaig poder desenvolupar-me en aquest altre projecte que és el del Compliance, que tan bé ens està funcionant.

– Eres la primera dona advocada de la família Gimeno. Què ha suposat per a tu trencar eixa barrera i continuar el llegat familiar des d’una nova perspectiva?
– En cap moment he tingut eixa sensació, per a mi, ha fluït tot d’una forma molt natural, sempre he compartit aquesta professió amb el meu germà i no hi havia diferències per ser dona. M’he vist sempre com una més i quan per temes de criança, he tingut qualsevol necessitat, ací han estat els meus companys per a substituir-me. I els clients també estan hui dia conscienciats.

– Mirant al passat, quins ensenyaments del teu pare, Javier Gimeno Pérez de León, apliques en el teu dia a dia com a advocada?
– Els valors morals i ètics que ens han transmés tant el meu pare, com el meu avi primer, són l’honestedat, l’esforç i el treball diari, la passió pel dret i l’advocacia, i jo tinc un principi que és que sempre estic aprenent, la supèrbia no cap en aquesta professió, perquè a part de totes les reformes legals que van eixint, sempre pots aprendre dels teus companys i dels clients. Cada assumpte és particular i això és el que fa aquesta professió tan especial.

– Alcoi ha canviat molt des de 1828, però creus que hi ha alguna cosa que roman inalterable en la vostra manera d’exercir l’advocacia?
– El tracte amb el client és el que sempre romandrà i encara que arribe una intel·ligència artificial, que és la gran por que tenen els advocats, jo crec que és una eina que l’hem de fer nostra. Perquè et pot substituir en qüestions com la tramitació, però a l’hora de tindre un assessorament personal, això sempre estarà. I estem parlant d’una de les professions més antigues del món.

– Quins plans o projectes teniu al cap per a continuar contribuint a la vida jurídica i empresarial d’Alcoi i el seu entorn?
– Continuar ampliant la xarxa de contactes amb Compliance i potenciar l’efecte taca d’oli perquè els empresaris d’Alcoi i voltants confien a implantar aquest programa. Perquè alguns ho veuen com una despesa més i no com un benefici, que es veu a llarg termini.

– Per a acabar, amb una trajectòria de sis generacions, com veus el futur del despatx en una ciutat com Alcoi?
– Estem creixent i, quan traiem les estadístiques, comprovem que hi ha hagut una evolució en tant que el nostre treball és ja en un 60-70% extrajudicial. Abans era al revés, els serveis de caràcter judicial aconseguien un 90%, imagina’t el canvi radical en quatre anys. Ara, amb la reforma legal que va entrar en vigor el passat dia 3, es vol evitar coste el que coste arribar a la via judicial. S’interposen moltes demandes que són innecessàries i els jutjats estan col·lapsats, així que els advocats hem de moure’ns en l’art de la negociació per a no arribar a això.

Advertisements