Ivace+i dona suport a la reutilització de membranes d’osmosi inversa per a depurar aigües residuals del tèxtil
El projecte afavorirà la reducció dels costos operatius i l'impacte ambiental

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme que dirigeix Marián Cano finança a través d’Ivace+i Innovació, la recuperació i reutilització de membranes d’osmosi inversa ja usades per al seu ús en plantes de tractament d’aigües residuals de la indústria tèxtil. Amb això es pretén millorar la qualitat de l’aigua i permetre el seu ús tant en aquest procés productiu com en aplicacions agrícoles i urbanes.
L’empresa Innoservis, juntament amb la UPV, coordina aquest projecte d’innovació denominat ‘Regenera’M’, en el qual també participen les empreses Pascual i Bernabeu i JMoltó LT. A més, la iniciativa compta amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al període 2021-2027.
Aquest desenvolupament pretén contribuir a impulsar l’economia circular i la sostenibilitat de la indústria tèxtil, que és una de les quals més aigua consumeix i genera. Actualment, les membranes d’osmosi inversa polimèriques rebutjades s’acumulen en abocadors, la qual cosa representa el desaprofitament de recursos valuosos i l’acumulació de residus.
S’estima que, anualment, s’eliminen després del seu ús més de 840.000 mòduls de membranes d’osmosi inversa a tot el món, i aquesta xifra podria augmentar a més de 1,5 milions per a 2025. Aquest projecte busca precisament reduir aquests residus i aprofitar al màxim les membranes existents.
Per al seu reaprofitament, aquests dispositius se sotmetran a un procés de neteja i a un tractament químic d’oxidació. Es tracta de convertir-los en membranes de nanofiltració o ultrafiltració, que s’utilitzen per a tractar líquids. De fet, una vegada regenerades, s’empraran com a part del tractament de l’aigua que duen a terme les depuradores en les indústries tèxtils.
Precisament per a la consecució d’aquest objectiu, el consorci de ‘Regenera’M’ inclou dues indústries que abasten els principals processos o subsectors del tèxtil: Pascual i Bernabeu, dedicada a la tintura i acabat del teixit ja fabricat, i JMoltó, especialitzada en tintura en fil i estampació convencional.
Eficiència i consciència social
A través d’aquesta iniciativa s’avaluarà la viabilitat de reutilitzar les aigües residuals tèxtils mitjançant l’ús de les esmentades membranes regenerades, la qual cosa redundarà en un estalvi econòmic per a les empreses del sector, ja que es reduirà tant el consum d’aigua com els costos de gestió de residus. A més, ‘Regenera’M’ pretén augmentar la consciència social sobre la importància del reciclatge i la reutilització de recursos naturals.
Encara que el projecte es basa en investigacions prèvies que han demostrat la viabilitat de reciclar aquest tipus de membranes, la seua aplicació a nivell industrial encara no està generalitzada. En aquest sentit, ‘Regenera’M’ pretén portar aquestes tècniques a un entorn industrial real de la Comunitat Valenciana. La implementació d’aquest projecte tindrà, per tant, un impacte positiu en els aspectes mediambiental, econòmic i social.
El projecte també abordarà la necessitat de reduir els residus acumulats durant el procés de filtració mitjançant membranes. Per a això, s’investigaran tècniques per a minimitzar tant el volum de les deixalles com l’evaporació natural assistida i la tecnologia d’assecat per polvorització.
Mentre que l’evaporació natural assistida aprofita la velocitat del vent per a ampliar la superfície d’evaporació, l’assecat per polvorització o ‘esprai drying’ converteix el líquid en pols. Totes dues tècniques transformen el volum de les deixalles líquides convertint-los en sòlids, la qual cosa facilita la seua gestió i reutilització.
Desenvolupament avançat
Actualment, el projecte es troba en el seu tercer any d’execució, per la qual cosa ja s’han completat bona part dels treballs previstos. Durant el primer any, per exemple, es va realitzar un seguiment de les novetats i estudis relacionats amb la tecnologia del reciclatge de membranes, al mateix temps que es va iniciar el disseny i construcció de la planta de degradació de membranes.
La resta de les plantes pilot necessàries per a la realització del projecte, és a dir, tant la transformació activa de les membranes com la seua posterior validació per al tractament terciari d’aigües residuals es van construir i van posar en marxa durant la segona anualitat.
En el projecte, coordinat per Innoservis SL, participen entitats públiques com la UPV, a més de les empreses del sector tèxtil Pascual i Bernabeu i JMoltó. També col·labora el centre tecnològic i d’innovació AITEX, que presta suport de R+D+I a les empreses del sector tèxtil.
‘Regenera’M’ s’alinea amb el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Economia Circular en el marc de l’Ivace+i Innovació, que insta la valorització més eficient dels residus i l’extensió dels mateixos en els usos de les aigües regenerades en l’entorn urbà i agrícola. Així mateix, el projecte s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.