Alcoi celebra la seua VII Mostra de Teatre Escolar
L’Ajuntament ha impulsat una nova edició per apostar per la creativitat i el talent jove

La regidoria d’Educació d’Alcoi ha convertit, un any més, la ciutat en un gran escenari de llibertat creativa juvenil. La VII Mostra de Teatre Escolar ha tingut lloc aquesta setmana, entre els dies 8, 9 i 10 d’abril, en diferents espais culturals de la localitat. El cicle ha comptat amb 372 participants de huit centres escolars distints, a més de l’Escola Municipal de Teatre, que han interpretat onze obres de gran varietat temàtica.
Els diferents textos teatrals s’han representat als escenaris de tres espais culturals claus de la ciutat: el Teatre Principal, el Centre Cultural i l’IVAM CADA. A més, s’han interpretat en dos torns. Pel matí, les funcions han anat destinades a públic escolar i ha sigut necessària la reserva prèvia; però, per la vesprada, l’entrada ha sigut sempre lliure fins a completar l’aforament.
Després de sis edicions exitoses, la Mostra ha tornat a comptar amb les institucions que fins ara han aportat el seu gra de sorra per fer-la possible. Estos centres han oferit actuacions de gran varietat temàtica. “Els valents de Valor”, interpretada per l’alumnat de l’IES Andreu Sempere, ha donat vida a alguns personatges de les rondalles del famós valencià Enric Valor per tal que puguen canviar part de les seues històries; mentre que el Col·legi Salesians Joan XXIII ha representat un dia a la Cort del rei Jaume I i Na Violant i El Romeral ha ideat un hipotètic diàleg entre animals i humans en el qual estos ens aconsellen què és el que hem de fer per tal de no destruir la terra. Per altra banda, l’alumnat dels Salesians Sant Vicent Ferrer ha volgut aportar tres obres distintes: els nens i nenes han reconvertit la història del famós P.T. Barnum amb la seua versió de “The Greatest Showman” i han ideat dos conta contes teatralitzats per posar veu a obres populars.
L’Escola Municipal de Teatre d’Alcoi ha convidat els seus alumnes a donar vida al mite de Persèfone i Hades i el José Arnauda ha pujat a l’escenari una història fantasiosa sobre videojocs i aventures en què dos germans queden atrapats dins d’un món virtual. Professors i alumnes del CEIP Sant Vicent han decidit, a la seua manera, donar vida a “Invisible”, una novela d’Eloy Moreno que parla de l’assetjament escolar, i ho han fet alternant entre el teatre i la dansa. Finalment, des del CEIP Miguel Hernández han creat una obra sobre viatges en el temps amb un gran sentit social i l’alumnat del CEE Tomàs Llàcer ha representat una història de pirates entre l’escola i una illa amb un tresor amagat.
Pel regidor d’Educació, Alberto Belda, aquesta iniciativa resulta de gran importància: “La Mostra de Teatre Escolar és una oportunitat única perquè l’alumnat puga expressar-se a través de les arts escèniques i desenvolupar habilitats socials i creatives”. A més, el polític ha mostrat el compromís de l’Ajuntament amb la creació cultural i l’ús del teatre com a mecanisme educatiu “fonamental”. Juanjo García, professor dels Salesians Sant Vicent de Ferrer, defensa l’activitat i afig que ajuda l’alumnat a “perdre la vergonya, parlar en públic, veure que el teatre és una forma d’expressar-se i de posar-se en la pell d’altra persona…”.
La Mostra va acabar al Teatre Calderón amb la representació el musical “Viatge a OZ” de la mà de la companyia Trencadís Produccions. Així, l’organització va aprofitar per a lliurar els guardons de participació a alumnes i professorat per la feinada feta estos últims quatre dies. Ací pots veure el video