La venda de palmes, una tradició que perdura

Encara que la seua especialitat és la flor tallada, fa 25 anys van decidir sumar a la seua oferta la venda de palmes després de rebre nombroses consultes de clients

La venda de palmes, una tradició que perdura
Luis Cazorla, en la parada del Mercat de Sant Roc en el qual ven palmes per al Diumenge de Rams. | ALDEMAR

El Dia de la Palma o Diumenge de Rams està molt a la vora i, amb ell, ressorgix un dels negocis més singulars i tradicionals de la primavera: la venda de palmes. Encara que es tracta d’una activitat estacional, per a algunes famílies suposa un moment clau de l’any. Tal és el cas de Flores Cazorla, una empresa familiar de Novelda que porta més de sis dècades dedicada al cultiu de flor tallada i plantes. En ella treballen cinc germans, cada un al capdavant d’una part del negoci, consolidat en el Mercat de Sant Roc des de l’any 2000 i amb presència en localitats com Ibi, Altea, Calp i l’Alfàs del Pi.

Encara que la seua especialitat és la flor tallada, fa 25 anys van decidir sumar a la seua oferta la venda de palmes després de rebre nombroses consultes de clients. “La gent ens preguntava si teníem palmes i al final decidim oferir eixe servici puntual”, compta Luis Cazorla, un dels germans.

Les palmes que comercialitzen no són de producció pròpia, ja que la seua elaboració és un art que es manté viu en mans d’artesans d’Elx. “És un treball totalment manual, sense maquinària, basat en la tradició i el saber fer”, explica. Per això, a penes finalitza la Setmana Santa, es posen en contacte amb els productors per a planificar la campanya del següent any. La previsió és essencial, doncs al ser un procés artesanal, es requerix temps per a satisfer la demanda.

Quant a les preferències del públic, les palmes més treballades són les favorites per als més xicotets. “Hi ha models específics per a bebés d’un o dos anys, i a partir dels sis o set, se sol optar per palmes llises”, explica el florista. En total, Flores Cazorla treballa amb dotze varietats distintes, que es diferencien per la grandària, el disseny i el grau d’elaboració. “Tenim models per a tots els gustos”, continua Luis.

No obstant això, com ocorre amb moltes tradicions, la venda de palmes també enfronta desafiaments. La participació ha disminuït entre els jóvens, que en molts casos no acudixen ni a l’església ni a l’acte simbòlic de portar la palma. “Encara que en algunes zones com Alcoi la tradició es manté viva, en unes altres ha decaigut notablement. A això es suma que cada vegada hi ha menys venedors que s’arrisquen amb esta campanya puntual”, seguix Luis. De fet, en el Mercat de Sant Roc, Flores Cazorla és l’únic lloc que continua venent palmes.

Malgrat les dificultats, esta família manté preus accessibles des de fa quinze anys, amb palmes que van des dels 2 fins als 10 euros. Enfront de supermercats que oferixen productes embutxacats des de fa mesos i a preus elevats, Flores Cazorla aposta per la frescor i el tracte directe: cada palma s’entrega acabada de traure del sac i empaquetada al moment. “Això es nota en la qualitat”, assegura.

Així, enmig de la primavera, la venda de palmes continua viva gràcies aquests comerços, que no sols venen un producte, sinó que cultiven un costum que resistix al pas del temps.

Advertisements