Jornada tècnica del Consorci Terra per a avançar en una gestió eficient dels residus

La temàtica triada per a aquesta edició ha sigut la prevenció de residus alimentaris, una problemàtica en la qual estan implicats totes les baules de la cadena

Jornada tècnica del Consorci Terra per a avançar en una gestió eficient dels residus
La jornada Tècnica s’ha celebrat en el MARQ

Les jornades tècniques que cada any organitza el Consorci Terra, i que s’han celebrat en el MARQ d’Alacant, van resultar una vegada més tot un èxit de participació. De fet, s’han convertit en tot un referent en la Comunitat Valenciana per a tractar les diverses problemàtiques relacionades amb els residus, amb l’objectiu d’avançar en una gestió més eficient.

En aquesta ocasió, el tema proposat va ser la prevenció dels residus alimentaris, en el qual els diferents ponents van exposar tots els punts de vista relacionats amb aquesta qüestió, que suposa tot un repte per als municipis. En primer lloc per a treballar en la no generació d’aquests residus, evitant tant les pèrdues quan entren en el lineal de producció, com el seu correcte tractament una vegada que ja és considerat com a desaprofitament alimentari.

A l’acte van assistir el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco; la diputada de Medi Ambient, María Magdalena Martínez; el president del Consorci Terra i alcalde d’Agost, Juanjo Castelló; així com tècnics i càrrecs electes de municipis del Consorci i d’altres poblacions de la província; empreses del sector de residus; educadors ambientals, i tècnics de la Diputació Provincial, entre altres.

L’encarregat d’obrir les jornades va ser el president del Consorci, Juanjo Castelló, qui va apuntar que l’objectiu de la jornada “és donar a conéixer la nova llei de desaprofitament alimentari a la ciutadania perquè vaja a parar a abocador el menor número de menjar. Cal tindre en compte que van a les escombraries uns 65 quilos més o menys per família a l’any, que en el nostre cas són unes 16.000 tones a l’any. Amb altres fraccions es recicla cada vegada més, però a nivell dels aliments encara ens falta eixa mentalitat de reciclar”.

A continuació, va intervindre María Magdalena Martínez, qui va posar de manifest que aquestes jornades “són un referent de la província”. Incidint en què “un dels pilars del departament de Medi Ambient de la Diputació són els residus”, assenyalant que en aquest sentit, en la institució provincial “portem molt temps potenciant l’ús de les compostadores, sobretot en els municipis xicotets”, amb l’objectiu de donar-li solució al reciclatge dels residus orgànics, incloses les podes, “amb uns resultats increïbles”.

Per part seua, Jorge Blanco va mostrar el seu agraïment al Consorci Terra “per haver sigut ací quan se li ha necessitat”, per a després passar a abordar aspectes del nou PIRCVA. “Cadascun ha de saber com està i què ha de fer per a complir la Llei”, centrant-se en el rebuig “per al qual només hi ha una solució, la valorització energètica, abans que eliminar en abocador. La intenció és col·locar aquestes instal·lacions en polígons industrials”, i va instar els ajuntaments a oferir sòl per a aquestes noves infraestructures. També va comentar que s’incidirà en la prevenció de residus alimentaris en el nou Pla Integral de Residus i que cal centrar els esforços “a atacar el bioresidu que és la fracció que més pes”.

En el bloc dedicat a les bones pràctiques per a evitar el desaprofitament alimentari, va prendre el torn de paraula María Ángeles Fernández-Zamudio, professora del Departament d’Economia i Ciències Socials de la UPV i experta en desaprofitament alimentari, així com Pedro Reig, director de l’Associació de Supermercat de la Comunitat Valenciana (ASUCOVA).

Fernández-Zamudio va explicar que “el menjar forma part del nostre dia a dia i tot part de produir, per al que utilitzem a més molts recursos. I això en un context de canvi climàtic i en un món que passa fam”. Fent referència a l’informe de la FAO de 2011 que afirma que un terç de tot el menjar que es produeix en el món es malgasta, va detallar que “cal mirar la cadena agroalimentària en el seu conjunt, perquè totes les baules malgasten. El primer ha de ser la prevenció, hem d’evitar que es produïsca, perquè l’impacte és enorme per a un producte que no es consumirà”.

Per part seua, Pedro Reig, es va centrar en les mesures que adopten els supermercats per a evitar el desaprofitament alimentari com la inclusió de la tecnologia per a tindre controlats els inventaris i “demanar les quantitats justes”, la reducció dels preus dels productes amb data de caducitat pròxima, el foment de plataformes com “too good to go” per a donar eixida als aliments peribles o la donació de productes aptes a ONGs, aportant la xifra de “més de 12.000 tones donades d’aliments en 2024 en la Comunitat Valenciana”.

També va resultar de gran interés l’apartat que va tancar les jornades sobre la col·laboració públic-privada, amb l’al·locució de Vicente León Miravet, funcionari d’administració local amb habilitació de caràcter nacional, qui va explicar l’equilibri entre l’obligació municipal del servei de recollida de residus i el compliment de la Llei, que arreplega que la taxa no pot ser deficitària per als ajuntaments, i també va abordar “què poden fer les entitats locals davant el desaprofitament alimentari”.

Gema Amor, directora d’Alacant Gastronòmica Solidària, va ser l’encarregada de tancar el torn de ponents, explicant la gran faena que exerceix l’organització que dirigeix gràcies a la “cuina d’aprofitament” amb els excedents de les empreses col·laboradores, evitant així el desaprofitament alimentari i ajudant a famílies i col·lectius desfavorits, i actuant en situacions d’emergència com la recent DANA de València, ressaltant que els seus cinc anys d’activitat han elaborat 1.500.000 de menús.

Finalment, el gerent del Consorci Terra, Pablo Martínez, va donar per finalitzada aquestes jornades tècniques, agraint la intervenció de tots els ponents “d’un gran nivell” i tractant tots els punts entorn de la temàtica de la prevenció dels residus alimentaris, “que ens han permés conéixer i saber com millorar”.

El Consorcio Terra está formado por municipios de las comarcas de El Comtat y parte de l’Alcoià y l’Alacantí: Agres, Alcoleja, Alcosser, Alfafara, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Balones, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Cocentaina, Fageca, Famorca, Gaianes, Gorga, Millena, Muro de Alcoy, l’Orxa, Planes, Quatretondeta y Tollos, junto a Alcoy, Benifallim, Ibi,  Penàguila,  Tibi,  Agost,  Aigües,  Busot,  Mutxamel,  Sant  Joan  d’Alacant,  Sant Vicent del Raspeig, La torre de les Maçanes i Xixona.