La ciutadania coneix de primera mà els projectes que es desenvoluparan amb l’AlcoiBioUp!

Les actuacions en el llit del riu comportaran la retirada d'espècies animals i vegetals invasores

La ciutadania coneix de primera mà els projectes que es desenvoluparan amb l'AlcoiBioUp!
Més de mig centenar de persones van acudir el passat cap de setmana a la jornada.

Més de mig centenar de persones acudiren el passat cap de setmana al primer esdeveniment del projecte AlcoiBioUp!, que es va centrar en divulgar les accions que es desenvoluparan al voltant del llit del riu Barxell dins d’aquesta estratègia de renaturalització cofinançada amb fons europeus.

La benvinguda institucional de l’acte va ser a càrrec de l’alcalde, Toni Francés, qui va estar acompanyat per la regidora de Medi Ambient i Transició Ecològica, Teresa Sanjuán i el vicealcalde, Àlex Cerradelo. Francés va destacar que la intenció d’aquest projecte és “enfortir i potenciar les connexions naturals entre la ciutat i els espais verds que la circumden; eliminar les espècies invasores i recuperar aquelles que són autòctones. No només es duran a terme 13 projectes concrets sinó que comptarem amb una estratègia de renaturalització que marcarà les pautes per a pròximes actuacions, amb objectiu d’introduir la naturalesa a la ciutat i crear zones que la facen més amable i resilient al canvi climàtic”.

Les explicacions tècniques van ser a càrrec del tècnic del projecte, Óscar Rico i del responsable de la direcció d’obra dels projectes que es duran a terme, David Belda, qui va introduir les diferents intervencions, entre les quals destaquen la millora de la connectivitat natural i per als vianants del riu mitjançant la instal·lació d’una passarel·la que reconnectarà tots dos marges, facilitant la mobilitat sostenible; la renaturalització de l’Estany de Buidaoli, que inclou la canalització d’un brollador pròxim per a garantir un subministrament continu d’aigua de qualitat; o la restauració ambiental del Barranc del Serpis busca connectar el llit principal del riu amb el Barxell i altres barrancs pròxims, com el del Cint.

Belda va explicar també que els projectes inclouen la restauració dels talussos amb espècies autòctones, que es plantaran després d’haver eliminat plantes invasores que proliferen en la zona, com el ailant, les falses acàcies o la canya. “En uns quants mesos, la gent veurà que hem retirat molta quantitat de vegetació, però cal tindre en compte que és la vegetació que precisament no ha d’estar”. El mateix ocorre amb les espècies animals com les tortugues o carpes que actualment viuen en l’estany, que seran substituïdes per fauna autòctona, com l’ofegabous.

A més, es durà a terme una densificació de les zones verdes i es consolidarà la connectivitat entre les àrees naturals periurbanes i els espais verds urbans, amb la creació d’un corredor verd que tindrà al riu Barxell com a eix central.

D’altra banda, En aquesta àrea es desenvoluparà una senda sostenible i es construirà un mirador naturalitzat que incorporarà elements històrics i paisatgístics, com l’antic molí industrial que hi ha en la zona i la seua bassa. L’augment de la coberta vegetal que es pretén implantar millorarà la qualitat de l’aire, fomentarà la biodiversitat i farà més atractiva la zona per a vianants i ciclistes.

Després del recorregut pel llit del riu, els assistents van tornar al punt de partida on van poder gaudir d’un aperitiu saludable i conéixer més del projecte, a través d’unes guies didàctiques i d’una exposició. L’acte va comptar amb interpretació per a persones sordes a través de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD CV-Alacant).

AlcoiBioUp! compta amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de la Unió Europea – NextGenerationEU.