Patronal i sindicats acorden un 3’3% de pujada salarial en el tèxtil i la confecció
La negociació ha durat pràcticament un any, fins que es va aconseguir un preacord –pendent de ratificació– fa uns dies, amb el qual es va desconvocar la vaga prevista per a aquest dimarts 28
![Patronal i sindicats acorden un 3’3% de pujada salarial en el tèxtil i la confecció](https://www.elnostreciutat.com/wp-content/uploads/2025/02/fy-tf-04x-1024x683.jpg)
El sector tèxtil i de la confecció renoven les seues condicions després del preacord aconseguit recentment entre la patronal i els sindicats, el qual encara ha de ser ratificat, i serà llavors quan es procediria a redactar el text del conveni definitiu amb les taules salarials corresponents i es publicaria en el BOE, una formalització que es preveu per a el mes vinent de març.
Després de pràcticament un any de negociacions, ambdues partisques han arribat a un punt en comú. Des del Consell intertèxtil Espanyol (CIE) es destaca que aquest preacord contempla tres eixos principals: vigència de tres anys –2024, 2025 i 2026–; increment sobre taules salarials del 3,3%; i un nou model retributiu a partir de 2025.
Aquest preacord va suposar a més la *desconvocatoria de la vaga, des dels sindicats, que hi havia prevista en el sector per a aquest passat dimarts 28 de gener.
El president de *Ateval –Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana–, Pepe Serna, destaca la llarga duració de les negociacions, amb nombroses reunions oficials, a les quals cal afegir les que ha mantingut cada sector a nivell particular.
Respecte a eixe llarg període de negociacions, des del CIE s’assenyala que s’ha degut, d’una banda, a l’anunci, a principis de l’any passat, de la modificació legal de la jornada, i per un altre, a la “extraordinàriament extensa plataforma de negociació conjunta presentada per les centrals sindicals CCOO i UGT, sense precedents en el sector, amb la pretensió de modificació de més de trenta-quatre articles del text convencional (alguns d’ells en diversos aspectes fonamentals), la incorporació de quatre articles nous, així com un nou sistema de classificació professional. Aquesta plataforma contenia, com a pretensió principal i nuclear, la unificació salarial de les taules salarials dels deu subsectors en una sola, amb el salari més alt de tots els subsectors per a cada grup professional (GP), ho suposava que algunes de les categories actuals experimentarien increments superiors al 35%”.
Finalment, Serna valora que “s’ha arribat a un punt d’inflexió, a un canvi de model i en el sistema que hi ha actualment, que crec que és bastant raonable, compensable i assumible per part de tots”.
Entre els termes del preacord també apareix la revisió a l’IPC amb un topall d’un 1% addicional –sempre que siga superior al 3,3% de la citada pujada, segons indica el president d’ATEVAL–.
Així mateix, s’incorpora el concepte Salari Mínim Garantit (SMG), el qual inclou un augment del 2% sobre el Salari Mínim Interprofessional (SMI), segons es detalla en un comunicat de CCOO.
També s’ha creat el concepte Salari Referent del Grup professional “el qual correspon a la categoria amb salari més alt de cada grup professional, a fi de que la resta s’hagen d’equiparar a raó d’un 2% anual”.
Referent a això, Serna explica que “en pujar tant el salari mínim en els últims anys, no hi havia diferenciació entre algunes categories, i el que hem fet és marcar eixa diferència” i que eixe 2% podrà ser un afegit o un complement, depenent de les condicions estipulades com per exemple incentius.
Totes aquestes adaptacions s’aniran fent de manera progressiva i s’ha tingut en compte els diferents annexos que hi ha dins del propi sector: confecció, gènere de punt, llana, seda, etc. i també les seues pròpies àrees de treball i les diferents categories que hi ha englobades.
D’altra banda, Pepe Serna fa referència a l’augment de la pòlissa d’accidents, passant de 9000 a 15.000 euros, i també a la reducció de jornada màxima anual per a les persones amb jornada contínua: 10 hores en 2025 i altres 10 per a 2026.
Cal recordar que el tèxtil té un fort pes a les nostres comarques, sent aquest sector el primer quant a facturació i a nombre de treballadors a L’Alcoià i El Comtat, segons un informe realitzat per una consultora i FEDAC, que prenent com a referència dades de l’any 2022.