La Generalitat aprova la declaració ambiental del Pla General d’Alcoi

Ja es treballa en la part urbanística, amb la qual es completaria el denominat Pla General Estructural

La Generalitat aprova la declaració ambiental del Pla General d'Alcoi
Vanessa Moltó, regidora d’Urbanisme, i l’alcalde Toni Francés, en roda de premsa.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha comunicat l’aprovació, per part de la Generalitat Valenciana, de la declaració ambiental del Pla General d’Alcoi, que és el document que ha de guiar el desenvolupament urbanístic de la ciutat en els pròxims anys. Com es recordarà, l’actual pla vigent –Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU)– data de l’any 1989 i l’Ajuntament porta des de l’any 2016 tramitant la documentació necessària per a actualitzar l’ara denominat Pla General Estructural (PGE), que es completarà amb la part urbanística.

«Ha costat molta faena arribar fins ací, ha sigut un camí molt difícil, des de principis de 2024 estàvem pendents de l’aprovació de la declaració ambiental i hui ja podem dir que eixe pas el tenim superat», anunciava aquest matí Toni Francés, qui afegia que l’avaluació emesa per l’administració autonòmica és «favorable», en el sentit que el plantejament territorial i paisatgístic que proposa Alcoi és «adequat, raonable i adaptat a les necessitats d’una ciutat com aquesta», remarcava.

Va ser al maig de 2019 quan l’Ajuntament d’Alcoi va tirar avant el PGE i des d’aquell moment, la tramitació ha sigut per part de la Generalitat Valenciana, responsable d’emetre tots els informes pertinents, corresponents a la part ambiental, que és a la qual se li ha donat el vistiplau ara.

A grans trets, el nou Pla General d’Alcoi proposa un milió de metres quadrats de sòl urbanitzable, dels quals 900.000 estarien dedicats al desenvolupament econòmic. Això inclou, segons la informació facilitada per l’alcalde, entorn de 700.000 metres de sòl industrial en diverses ubicacions, entre elles, la zona de Pagaments, l’entrada sud de la ciutat i el Viaducte. El projecte Alcoi Sud, ha matisat Francés, es queda al marge del plantejament urbanístic plasmat en aquest document.

De cara a la tramitació de l’àmbit urbanístic que completarà el PGE, la regidora responsable, Vanessa Moltó, detallava una sèrie d’observacions que l’Ajuntament ha de complir perquè puga procedir-se a l’aprovació definitiva del document. Aquests condicionants tenen a veure amb la disponibilitat de recursos hídrics per als diferents desenvolupaments urbanístics previstos, planificar els sistemes d’evacuació a les urbanitzacions Montesol, Estepar, Baradello i Sargento; la previsió de materials que eviten inundacions, així com l’obtenció d’alguns informes com el de Patrimoni Cultural o de carreteres, de la Diputació d’Alacant.

Francés confia en la finalització de tots aquests tràmits al llarg de 2025, de manera que l’aprovació definitiva del Pla General puga concloure abans que acabe la present legislatura.

Send this to a friend