Mayte Navarro, una mestra de la costura
En els anys 80, Acadèmia Mayte va ser un referent a Alcoi. L’èxit d’una emprenedora de la moda feta a si mateixa
Va començar a cosir amb deu anys i als catorze ja era tota una modista experimentada. Era la major de quatre germans i un pilar a casa, on sa mare la tenia d’”ajudanta”. Per això li va costar, però finalment va convéncer son pare per a anar-se’n a París quan va complir la majoria d’edat. Com tota apassionada de la moda, una jove Mayte somiava a visitar la ciutat del Sena, però molt més amb treballar per a un gran modista. Va trobar ocupació en un taller de costura de la capital, on recorda que va ser “molt feliç”. Però amb 20 anys es va enamorar d’un alcoià al seu retorn a casa en unes vacances i ací va acabar el seu somni francés.
A principis dels setanta, la parella es trasllada a viure a Barcelona i Mayte continua treballant en el sector de la confecció. És llavors quan entra en contacte amb Felicidad Duce, un dels emblemes de la història de la moda espanyola i pionera en l’àmbit de l’ensenyament. De la seua mà, Mayte estudia en el prestigiós Institut Internacional Feli, pel qual passarien després noms de la talla de María Escoté o Juan Vidal, les creacions dels quals han sigut lluïdes per personalitats com la Reina Letizia, Lady Gaga o Rosalía, entre altres grans referències mundials.
A l’escola de Felicidad Duce, Mayte va tindre com a professor a Pedro Rodríguez, un dels grans de l’època junt a Balenciaga, que comptava amb cases de costura a Barcelona i Sant Sebastià, fundador de la Cooperativa de l’Alta Costura (l’equivalent a Espanya de la Chambre Syndicale de La Couture Parisienne), i que va arribar a vestir a Ava Gardner o Audrey Hepburn.
Va ser així com seguint el model d’aquella feminista de la moda espanyola que va impulsar la formació de les dones catalanes fa quasi cent anys, Mayte Navarro va decidir crear la seua pròpia acadèmia de tall i confecció a Alcoi, a imatge i semblança de l’Institut Feli de Barcelona. “El meu marit va morir amb 34 anys i jo vaig haver de tornar amb els meus fills, primer vaig tindre una botiga al carrer Sant Nicolau, però no era el meu projecte personal i no va acabar d’agradar-me. Després vaig voler obrir una acadèmia i amb allò sí que em vaig il·lusionar. Vam agafar tot un edifici sencer al carrer Entença, el que va ser en acabant Los Pollos. Vaig començar amb tres alumnes i en dos anys ja en tenia 60, acabava a les deu de la nit, després de tot el dia fent classe, però m’encantava, disfrutava molt”, recorda.
En la dècada dels vuitanta, l’Acadèmia Mayte es va convertir en tot un referent a Alcoi: “Quan anava als llocs i deia que era Mayte Navarro, la de l’acadèmia, a mi no em coneixien, però l’escola era molt popular, van obrir com deu acadèmies de costura a Alcoi per eixa època, va ser un boom”. Al costat dels seus alumnes –dones principalment, encara que entre el miler d’estudiants que van passar per les seues aules al llarg de deu anys també va haver-hi alguns homes– va participar en l’organització de multitudinàries desfilades de moda, que celebraven en la discoteca de l’Hotel Odón, a Cocentaina, fins i tot en l’antiga Casa de Cultura d’Alcoi, hui comissaria de la Policia Local.
Mayte Navarro, a més d’impulsar aquesta escola-taller, va ser reconeguda en el sector. Mostra del seu potencial no sols cosint, sinó també elaborant patrons i escalant les diferents talles de les peces de roba, va ser que la van sol·licitar a Alacant per a impartir cursos de patronatge industrial del servei públic d’ocupació, com també en algunes de les principals fàbriques de confecció de l’època a Alcoi, com l’extinta Ferrándiz o l’aleshores prometedora marca infantil, Tutto Piccolo. Va acabar la seua trajectòria professional a Benidorm cap a l’any 2000, fent classes de tall i confecció.
La seua labor pedagògica, el seu esperit emprenedor i treball incansable en el sector de la moda, a més de servir d’exemple d’empoderament per a les dones en una època en la qual no ho tenien res fàcil, l’han fet mereixedora d’un premi PRENAMO, els Premis Nacionals a la Moda i a l’Excel·lència Empresarial que entrega l’associació ANDE en reconeixement de l’excel·lència professional.
Durant l’última Setmana de la Moda d’Alcoi, una antiga alumna d’Acadèmia Mayte va posar en contacte a la modista amb la presidenta d’ANDE, Laura Victoria Valencia, que després de conéixer la trajectòria de Mayte i el treball docent que ha exercit per a diverses generacions durant anys, ha considerat necessari reconéixer-la concedint-li un d’aquests guardons. “Ha sigut tan bonic com inesperat”, comenta sobre el premi l’emocionada homenatjada, que estava previst que arreplegara el seu premi aquesta setmana, a Madrid.