Aitex lidera un projecte d’aprofitament dels residus municipals en la indústria

Recuperar aigua, energia i productes de valor afegit com a fertilitzants i molècules per a fabricar biocombustibles o bioplàstics. En això consisteix Symsites, un projecte que compta amb finançament europeu localitzat en la depuradora dels Algars

Aitex lidera un projecte d'aprofitament dels residus municipals en la indústria
Visita de representants dels socis participants a la planta pilot del projecte Symsites, situada en la depuradora d’Alcoi.

Avançar cap a una economia circular que tancament el cicle dels materials. És l’objectiu del projecte Symsites, un pla d’acció liderat per AITEX que busca promoure la simbiosi urbana-industrial per a revaloritzar els residus municipals i industrials, enfrontant-se als reptes climàtics i econòmics actuals amb solucions innovadores.

Finançat per la Unió Europea en el marc del programa Horizon-Europe, compta amb la participació de 31 socis internacionals i una subvenció que supera els 12 milions d’euros. Gràcies a aquest projecte s’han creat quatre ‘ecosite’ (regió on es replica el projecte) a Espanya, Dinamarca, Àustria i Grècia. En el cas d’Espanya, es potenciarà la circularitat a les comarques de l’Alcoià-Comtat, on els sectors cosmètic i tèxtil tenen una llarga trajectòria i importància.

La planta pilot espanyola està situada en l’estació depuradora dels Algars d’Alcoi, on Facsa, empresa encarregada de la gestió –dependent de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana– i Fovasa Medi Ambient, responsable de la gestió de residus a Muro, encapçalen la investigació tecnològica del projecte.

Els tècnics de totes dues empreses tracten de manera conjunta els residus orgànics generats a Muro i les aigües arreplegades en la depuradora alcoiana, a la qual arriben tant les aigües residuals urbanes i industrials de la pròpia localitat d’Alcoi, com del polígon La Lleona de Cocentaina i Els Algars. A més, també s’estan duent a terme assajos en l’empresa il·licitana Greene Enterprise, per a la revaloració de residus industrials no reciclables de la indústria tèxtil, com a retalls de tela o restes de paper d’impressió.

En el marc del projecte, Fovasa Medi Ambient també ha realitzat altres accions a Muro, com a tallers de reciclatge per a l’alumnat dels CEIP Montcabrer i El Bracal, així com als treballadors de la Fundació Casa Beneficència Muro. És en aquestes tres localitzacions on Fovasa, en col·laboració amb l’Ajuntament de Muro, ha instal·lat contenidors marrons per a la recollida dels residus orgànics posteriorment valorats en la planta pilot.

A més, la setmana passada es va organitzar un taller titulat ‘Barreres no tecnològiques: projecte Symsites’, amb l’objectiu d’identificar i debatre els desafiaments que poden dificultar la implementació industrial a escala real de les innovacions desenvolupades en el projecte. La jornada va reunir representants del sector mediambiental, tèxtil i cosmètic, entre ells, l’Institut de Tecnologia Ceràmica, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL) i empreses locals com Francisco Jover, Germaine de Capuccini, Pascual y Bernabéu, i Textisol.

El projecte, que es va iniciar en 2022 i finalitzarà en 2026, es troba actualment en fase experimental. Aitex serà el soci encarregat de verificar a escala de laboratori que les aigües tractades d’eixida puguen ser reutilitzades en la indústria tèxtil com a aigües per a tintura de teixits, mentre que socis com FACSA o el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) hauran de certificar-les a nivell urbà com a aigües de reg de parcs i jardins o per a aigualeig de carrers.

Advertisements

Send this to a friend