A l’associació de veïns de la Zona Nord el “preocupa la seguretat”
La presidenta, Aurora Cedrón, destaca les activitats que ofereix l'entitat als veïns
En cerca d’un relleu generacional, Aurora Cedrón (1978) va substituir el mes de març passat a Manolo Flores com a màxima responsable de l’Associació de Veïns de la Zona Nord.
Aurora ja havia assumit el càrrec anys arrere, en 2011, després de la presidència de Jordi Miró, i l’aprenentatge li ha servit ara, envoltada d’un equip jove comandat, entre altres, per Toni Dávila i Mª Ángeles Luna. “Els vaig anunciar que volia entrar amb gent nova”, idees fresques.
En l’actualitat l’entitat compta amb uns 400 socis actius, “amb la quota pagada”, encara que són molts altres els potencials, acostumats al fet que els cobren l’anualitat –deu euros– per casa. “Després de la pandèmia va haver-hi una xicoteta deixadesa involuntària dels socis a l’hora de cobrar els rebuts”, reconeix.
El desig és divulgar els avantatges de pertànyer a l’associació i per a això tenen la seu oberta les vesprades de dilluns i dijous. També estan intentant contactar amb més gent, “però en el barri hi ha molta gent d’edat avançada, un reflex de la població d’Alcoi”. Les xarxes socials serveixen igualment per a comunicar-se, “com intentem”.
PREOCUPA LA SEGURETAT
La presidenta ens recorda que el barri de la Zona Nord és el més habitat d’Alcoi i “preocupa la seguretat”, opina. “Hauria d’haver-hi més presència policial”, suggereix, sense ser el *Bronx, “sí que hi ha una mica d’inseguretat, també perquè es tracta d’una gran àrea”.
Un altre dels punts a millorar és l’ocupació que fan els hostalers en l’Avinguda de la Hispanitat, el cor del barri. “No compleixen l’ordenança municipal i, a vegades, especialment a l’estiu, hi ha més taules de les que correspon”. Cedrón, empàtica, comprén la postura d’eixos negocis, però insisteix que ha d’haver-hi un major espai per a passejar.
Respecte al propi manteniment de l’avinguda, comenta que és dolent, malgrat existir una comissió de seguiment de l’ordenança. “Entenc que els cambrers han de passar, encara que les tanques, per exemple, estan destrossats”, argumenta. A més, en tancar, deixen els pedestals de les ombrel·les en la jardinera. “És un poc fer pedagogia”.
Entre els aspectes més positius, les activitats que s’ofereixen en ‘Aprenguem junts’: “has de ser soci per a beneficiar-te dels preus populars”. Sens dubte, és un actiu per a nosaltres, remarca, igual que el club de lectura, dirigit per Mª Ángeles.
“Es reuneixen un de cada dos o tres dijous, han d’haver llegit un llibre i comparteixen les seues sensacions en llegir-lo”, explica. El club es compon bàsicament de dones, “els homes lligen menys”, apunta amb un somriure. La novetat és la introducció d’un club juvenil, perquè la cultura s’expandisca.
ACTIVITATS DE NADAL
L’associació brinda diferents activitats de cara a les pròximes festes de Nadal. Una de les més esperada, la de l’escriptora local Natàlia Gisbert, qui junt Jordi Tormo (historiador), parlarà del seu últim gran èxit, ‘Després del Salt’, premi Enric Valor.
Així mateix, hi haurà un mercat, en la mateixa Avinguda de la Hispanitat, “els beneficis de la qual estaran destinats a una entitat solidària”, una rondalla de Pols i Pua i un col·loqui sobre el dol, el Nadal sense els sers estimats, “que han mort”, en el qual intervindran les psicòlogues Rosana Pérez i Ana Moltó.
“Ho elaboren en un sentit molt positiu, compartint les experiències de persones que estan en diferents moments del dol”, recomana Aurora. En aquest sentit, afig, uns tardem més i altres menys a superar la situació.
Quant a la relació amb l’Ajuntament, Cedrón indica que és bona, gràcies a la part “menys institucional” de la regidoria de Participació Ciutadana. “Fan cursos o tallers, perquè puguem fomentar la participació dels veïns”.
Pot llegir el reportatge complet en El Nostre del divendres 22 de novembre.