Diputació pretén revertir l’alta incidència de consum d’alcohol i altres drogues entre els menors
El Plan Provincial de Drogodependencias pone el acento en la prevención y la salud mental en la infancia y la adolescencia
La Diputació d’Alacant ha aprovat el Pla Provincial de Drogodependències i altres Trastorns addictius (PPD) 2024-2027, una eina de treball amb la qual es pretén revertir les dades que reflecteixen l’alta incidència de consum d’alcohol i altres drogues entre els menors de la província, incidint per a això en la prevenció i l’atenció a la salut mental de xiquets i adolescents.
“Amb aquest pla pluriennal vam demostrar el compromís d’aquesta institució provincial amb la cerca de solucions a un dels principals problemes amb els quals ens trobem en l’actualitat, ja que, segons les dades oficials, la Comunitat Valenciana registra la major prevalença de trastorns mentals, amb un 11% de risc de salut mental en joves menors de 15 anys amb percentatges molt alts en consums d’alcohol, tabac, cànnabis, tranquil·litzants o internet”, ha explicat la diputada de l’àrea, Loreto Serrano.
En aquest sentit, un dels objectius del nou Pla de Drogodependències és “revertir” aquestes dades “apostant per la prevenció i abordant el problema de les addiccions des de la normalitat i no des de l’anomalia o l’estigma”, ha assenyalat la responsable provincial, qui ha precisat que les enquestes per a elaborar el Pla Nacional sobre Drogues reflecteixen que la prevalença sobre el consum d’alcohol a la província d’Alacant és del 6,2%, huit dècimes més que el conjunt de la Comunitat i 1,1 punt més que la mitjana nacional. Quant al tabac, el seu consum a Alacant mostra valors similars al conjunt del país, però en el cas del cànnabis les prevalences -6,1%- són superiors a les autonòmiques -5,8%- i nacionals -4,6%-.
Així mateix, és destacable també l’edat d’inici en el consum: de 13 anys en alcohol; de 14 en tabac i cànnabis; i a partir de 15 en altres substàncies.
Quant a internet, prop del 8% dels escolars alacantins fan un ús problemàtic de videojocs, destacant també que una quarta part de menors presenta problemes d’ús compulsiu, sent les nostres xifres similars a la de la resta de la nostra Comunitat i al conjunt d’Espanya.“Abans de res aquestes xifres altament alarmants, des de la Diputació d’Alacant continuarem apostant per la prevenció per a atallar el problema de les addiccions, abordant-lo des de la normalitat”, ha apuntat Serrano, qui ha incidit en què el Pla de Drogodependències provincial compta amb la participació de professionals i s’emmarca en el conveni subscrit recentment amb la Conselleria de Sanitat per a impulsar accions de prevenció de drogodependències en aquells municipis que no disposen d’unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives, xifrant enguany la partida en 280.000 euros, d’acord amb el Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027.
En aquest punt, la diputada ha assenyalat que “necessitem canviar l’enfocament i, per això, amb aquest *PPD s’ofereixen accions basades en l’evidència científica, prioritzant la prevenció i la promoció de la salut amb especial atenció a la infància i adolescència, així com el trastorn mental greu”.
El Pla arreplega 5 línies estratègiques i 13 accions. La primera és la millora de la prevenció, amb la implementació de programes amb evidència científica i proporcionant suport tècnic als municipis, especialment als de menys de 20.000 habitants. La segona línia és el foment de la participació de les famílies, comunitat educatives i ONGs en la prevenció del consum oferint orientació i suport tècnic.
El tercer eix és facilitar la coordinació interinstitucional per a la prevenció desenvolupant protocols de treball. El quart incideix en la millora del nivell formatiu dels professionals que intervenen en els programes de prevenció, oferint anualment un pla de formació contínua i facilitant l’accés d’aquests als currículums internacionals com el Currículum Europeu de Prevenció (*EUPC). Finalment, la cinquena línia del pla és la de donar suport a la investigació promovent la realització d’estudis i informes tècnics que aporten dades sobre les necessitats concretes.
El Pla Provincial de Drogodependències i altres Trastorns addictius 2024-2027 contempla una planificació pluriennal que s’anirà determinant en els successius pressupostos que es vagen aprovant tant en la Diputació com en la Generalitat Valenciana.
“Estem parlant del projecte més ambiciós presentat per la Diputació d’Alacant en l’àmbit de les addiccions, amb grans desafiaments que aglutinen equitat i innovació, amb mesures a les quals s’aniran incorporant altres noves en funció de les necessitats d’una realitat canviants perquè a la conclusió d’aquest pla la nostra província haja donat una resposta preventiva