Cada dos dies es registra una denúncia per violència de gènere en els jutjats d’Alcoi
A la vista de l'últim informe del TSJ, s'ha produït una caiguda dràstica, la qual cosa contrasta amb l'augment d'usuàries d'Acovifa, associació que atén víctimes. El perfil continua sent divers
Les denúncies per violència de gènere s’han reduït a la meitat en el segon trimestre d’enguany, segons l’últim informe donat a conéixer per l’Observatori de Violència Domèstica i de Gènere i que ha publicat el Consell General del Poder Judicial. En concret, entre l’1 d’abril i el 30 de juny del present any es van registrar en el partit judicial d’Alcoi un total de 43 denúncies per delictes relacionats amb aquesta matèria, enfront de les 87 que es van comptabilitzar en el mateix període de l’any 2023. Això suposa una denúncia per violència de gènere en els jutjats cada dos dies.
Respecte al primer trimestre de 2024, també s’ha produït un descens de més del 28%. De les 43 víctimes existents en el segon trimestre de l’any, només set són de nacionalitat estrangera. En un altre ordre de coses, cal dir que no va caldre tutelar a cap menor, com a víctima de violència de gènere.
Cal destacar que la major part de les denúncies es van deure a atestats policials. D’elles, un total de 31 van ser presentades per la pròpia víctima en Comissaria (72%), una per un familiar i les 10 restants es van deure a intervencions directes dels agents (23%). Si agafem tot un any per a calcular aquesta proporció, en el 70% dels casos denuncia la pròpia dona i en el 6% ho fa la família o el seu entorn més pròxim.
D’altra banda, cal assenyalar que no totes les dones que posen denúncia porten el seu cas fins al final, ja que algunes opten per acollir-se al seu dret de no declarar contra els seus agressors. En concret, en el segon trimestre van ser 11 les dones que no van voler declarar (un 25,6% del total), de les quals set són espanyoles i quatre estrangeres.
Fort descens de delictes
Les 43 víctimes van denunciar 41 delictes, la qual cosa suposa un descens del 66,4% respecte a l’any anterior, quan es van comptabilitzar 122 delictes. Com sol ser habitual, la major part dels delictes denunciats són els de lesions i maltractaments, exactament un 41,5 per cent, seguits dels delictes contra la llibertat. En total, en el segon trimestre de l’any s’han denunciat a la ciutat 17 delictes de lesions i maltractaments, deu contra la llibertat i dues de tipus sexual.
La part positiva és que no s’ha produït cap delicte d’homicidi, com si va caldre lamentar l’any passat el mes d’octubre, amb el cas de l’intent d’assassinat per part d’un home que va voler tirar pel balcó a la seua dona, en la Zona *Nord.
Després de conéixer-se aquests 41 delictes, els jutges han adoptat mesures per a protegir 16 dones, de les quals sis eren estrangeres majors d’edat, mentre que onze agressors corresponien a homes espanyols.
Canvi de tendència
Tal com s’ha vingut informant, la pandèmia de la *Covid va disparar els casos de maltractaments a Espanya. No obstant això, una vegada superada la crisi sanitària i havent transcorregut ja un llarg període de l’anomenada recuperació, s’han produït fluctuacions en la xifra de denúncies en els successius balanços per trimestres, com és el cas d’Alcoi.
Segons el parer dels experts en la matèria, existeixen dues possibles causes que expliquen el canvi de tendència a l’alça que s’ha registrat, ininterrompudament des del 2020 i fins a mitjan any passat aproximadament. D’una banda, podria tractar-se d’una disminució dels casos de violència masclista, situació davant la qual caldria mostrar-se optimistes, però “sense baixar la guàrdia i sense deixar d’invertir en campanyes de conscienciació i prevenció”, assenyala el vicealcalde i regidor d’Igualtat, Àlex *Cerradelo. Cal tindre en compte que, pese al descens, es continua interposant una denúncia cada dos dies.
Més informació en l’edició de El Nostre del 22 de novembre. Disponible en papereries i pàgina web.