Per a consum propi

Fa nou anys, Óscar Climent, guanyador del concurs del cartell de la Cavalcada de Reis d’Alcoi de 2016, renunciava a veure la seua obra penjada de la façana de l’Ajuntament després de protagonitzar una encesa polèmica per un possible cas de plagi d’altres cartells que havien anunciat els Carnestoltes de Madrid i Irun en 2010 i 2012, respectivament. Desbordat per les crítiques, el jove alcoià –que per cert es proclamava vencedor per segon any consecutiu i tornaria a guanyar el certamen en 2018– va arribar a demanar disculpes en un comunicat difós a través de les xarxes socials, on acabava per reconéixer que s’havia basat en el cartell de Madrid, però a mode d’inspiració, com han fet altres grans artistes al llarg de la història.

El cas d’Ángel Ligero, el guanyador d’enguany, recorda bastant al d’Óscar Climent, amb la diferència que l’artista de La Rioja està sent acusat d’utilitzar eines d’Intel·ligència Artificial per a la realització del cartell de la pròxima Cavalcada alcoiana. L’autor, que acumula 250 premis per tota Espanya després de més de 25 anys presentant-se a concursos, no nega que haja fet ús de programes d’IA per a confeccionar obres anteriors, com així ha reconegut arran de polèmiques passades, però assegura que no és el cas del cartell amb el qual s’ha adjudicat el certamen a Alcoi.

Aquesta sospita, entre altres motius, ha portat a un alcoià –il·lustrador, per a més dades– a iniciar una campanya de recollida de signatures demanant la retirada del cartell de Ligero. Però sobre això, les bases del concurs estableixen que “els artistes podran executar les seues obres amb llibertat de procediment”. Per a mi, en canvi, el focus se centraria en el requisit que obliga al fet que “el tema es referisca exclusivament, a la Cavalcada de Reis Mags d’Alcoi”, i crec que ningú pot qüestionar que el cartell guanyador és un cartell genèric, que podria correspondre a qualsevol altra població, ja que no representa ni al·ludeix a cap de les singularitats de la Cavalcada alcoiana, declarada BIC en 2011.

De tota manera, és el cartell que ha triat un jurat format per cinc representants qualificats i no hi ha cap justificació per a les desqualificacions cap a ells, o cap a l’autor, que és el guanyador legítim d’un concurs públic. Un altre debat possible és si escau o no sotmetre a convocatòria oberta la realització d’aquest cartell, a diferència del de les Festes de Sant Jordi.

Un apunt final: Tots dos cartells d’‘anunciador’ tenen molt poc o més aviat, res, ja que s’utilitzen per a consum propi. Potser és un factor a tindre en compte.

JÉSICA SEMPERE. Periodista El Nostre

Advertisements

Send this to a friend