Setmana Literària: un pont entre generacions i cultures
Continuen les activitats fins al pròxim dimarts, amb la presentació de llibres, tallers infantils, teatre i una ruta per l’Alcoi industrial
Des del passat dilluns, i després de l’èxit de l’edició de 2022, està celebrant-se a Alcoi la segona Setmana Literària, que ha tornat amb un programa renovat, farcit d’activitats variades i pensades per a tots els públics. Això fa que la literatura es convertisca en un pont entre generacions, cultures i sensibilitats, unint als més xicotets amb els adults i els aficionats amb els experts.
La trobada inclou xarrades amb autors reconeguts, tertúlies, presentacions de llibres, una exposició, tallers i jocs per als més menuts i, fins i tot, un recital poètic. “Hem dissenyat un programa que explora la diversitat de la paraula. Totes les veus tindran el seu lloc en aquesta setmana, on el respecte a la pluralitat i l’obertura a nous horitzons literaris seran els protagonistes. Volem que aquesta Setmana Literària siga una festa de la cultura, un espai on tots, independentment de la seua edat o experiència, troben el seu lloc i descobrisquen noves maneres de gaudir i viure la literatura”, assenyalen des de la comissió de Lletres i Literatura del Consell Local de Cultura, organitzadora de l’esdeveniment.
La Setmana Literària es va iniciar amb la inauguració d’una exposició de microrelats, amb el títol ‘En poques paraules… i una imatge’, que es pot visitar fins hui divendres en la planta d’oci del Centre Comercial Alzamora.
Escriptors i artistes plàstics s’han confabulat per a oferir al públic alcoià aquesta singular proposta, centrada en un gènere literari poc habitual, però molt adequat per a ser gaudit en pocs minuts, gairebé d’un colp d’ull, perquè es tracta d’oferir històries molt breus, algunes de tan sols una frase. El microrelat pretén dir molt amb el menor nombre de paraules possible.
Un total de 26 escriptores i escriptors de l’Alcoià i el Comtat han respost al repte llançat pels organitzadors de la Setmana Literària. Entre ells hi ha nou autors que han creat la imatge que acompanya el seu propi text, perquè sovint el talent d’un creador es manifesta en diversos camps. Finalment, 17 artistes plàstics han col·laborat amb la resta dels literats per visualitzar la idea expressada amb paraules.
D’altra banda, el dilluns a l’IVAM CADA, es va poder veure el documental ‘100 anys de poesia’ dedicat a Vicent Andrés Estellés i Adrián Miró, que va anar acompanyat d’un recital amb Andreu Bernabeu i Pablo Iváñez al piano. L’endemà, també a l’IVAM, va ser el torn de la conferència ‘Novel·la històrica: viatge en el temps’, a càrrec de Juan Francisco Ferrándiz, autor especialitzat en aquest gènere que va nàixer a Cocentaina.
També s’havia inclòs en el programa un col·loqui amb tres autors alcoians que han escrit llibres narrant la seua història de superació personal, però es va haver de suspendre per una qüestió particular d’un d’ells.
La Setmana Literària va continuar ahir amb una tertúlia en la qual van participar Llúcia Martín, catedràtica de filologia catalana; Ester Vizcarra, periodista i escriptora, i Maria Serra, autora de la saga dels Ralelukoides. Tres grans expertes que van parlar sobre el passat i el present de la literatura fantàstica.
La salut mental barrejada amb la literatura també tindrà el seu espai hui divendres, a la Cámara de Comerç, amb la presentació del llibre ‘Pásate al lado slow’, una publicació d’autoajuda d’Emili Agulló.
I com que hem dit que en aquesta setmana literària també hi ha activitats per als més menuts, demà dissabte de matí i de la mà de Sílvia Colomer, hi haurà tallers literaris, jocs, ludoteca infantil i gimcana, al Centre Cervantes Jove. També dissabte, a les 19 hores, es farà un teatre literari: ‘León Tolstoi: Ombres de redempció’, de Kiwi Producciones, a l’IVAM CADA.
La ruta històrica i literària per l’Alcoi Industrial i Modernista se celebrarà el pròxim diumenge, amb Francesc Gisbert com a guia, i finalitzarà la Setmana Literària el dimarts que ve, amb la presentació de ‘La cadira de l’artista indòmit’, novel·la d’Ester Vizcarra que té al pintor Manuel Solbes Arjona com a protagonista. Serà en el Centre Cultural (19 hores) i comptarà amb música en directe i una exposició del mateix artista.