“Som més conscients que sense salut mental res funciona”
Entrevista a Quico Fenollar, cap de psiquiatria de l'hospital Verge dels Lliris d'Alcoi
La conscienciació sobre la importància de la salut mental és cada vegada major en la nostra societat. Enfront del tradicional estigma, és un tema que va introduint-se amb normalitat en el dia a dia de les persones, i fins i tot, cobrant rellevància, alguna cosa que s’ha vist especialment després de la pandèmia de la COVID-19.
En el departament de Salut d’Alcoi, amb l’hospital Verge dels Lliris com a referent, i també en la pròpia ciutat, amb recursos municipals, es disposen de diversos serveis i iniciatives en matèria de salut mental.
El cap de psiquiatria de l’Hospital d’Alcoi, Quico Fenollar, parla sobre eixe canvi de mentalitat sobre la salut mental i les malalties mentals, així com projectes i les possibles repercussions dels horribles esdeveniments viscuts a la província de València a causa d’una DANA.
– En els últims anys s’està produint un canvi respecte a la salut mental?
– Ara tenim molta més consciència sobre el tema. La psiquiatria, la salut mental en general, ha sigut com la germana xicoteta de la medicina.
Per exemple, fins fa un parell d’anys no es va reconéixer l’especialitat de psiquiatria infantil, no teníem eixa especialitat, i des de l’any passat tenim els primers títols.
La gent ara és molt més conscient que si no tenim la salut mental adequada, res funciona.
Estem en una societat que demanda més serenitat, més tranquil·litat i tanmateix, cada vegada estem més sols i això influeix molt.
Han canviat els sistemes de criança i de convivència. Moltes vegades es té la sensació d’estar sols, en casos de mares que crien soles als seus fills o la gent més major que està més sola.
Cal distingir el sofriment, que és una cosa que ens passa a tots, ningú està en l’eterna felicitat, tots tenim moments en els quals no estem bé i són sentiments normals, però quan eixa emoció té una repercussió important en la vida diària és un trastorn i cal tindre’l en compte.
– Recentment s’ha celebrat la Setmana de la Salut Mental, és Alcoi pionera en aquest àmbit?
– Actualment tenim un sistema d’atenció a la infància que no hi ha en altres departaments. En els anys 90 l’Ajuntament d’Alcoi va posar en marxa atenció pediàtrica per a atendre la població infantil i juvenil i la conselleria de Sanitat el va integrar en el seu sistema. Som un departament privilegiat en eixe sentit.
En altres aspectes, tenim molta coordinació, comunicació i interconnexió en atenció de salut mental, per exemple, per a organitzar la Setmana de la Salut Mental o o recentment hem tingut una reunió a Cocentaina perquè s’han detectat molts casos de TCA (Trastorns de la conducta alimentària). El sistema de treball que tenim ha permés el contacte entre l’Ajuntament i l’hospital, que s’organitze una reunió i tractar d’abordar la problemàtica.
– El departament d’Alcoi té diversos projectes de salut mental en marxa, podria comentar algun d’ells?
– Des de fa menys d’un any està implantada la Unitat de Primers Episodis Psicòtics. Està funcionant molt bé, en el sentit que s’estan evitant els ingressos. Tan sols dues persones d’un grup de quasi 40 han preferit ingressar des que van començar les teràpies grupals.
Es fa un seguiment i una detecció més intensa, i si una persona no ve a la teràpia la cridem i es busca saber per què no està venint, no s’espera que la persona recaiga.
La valoració contínua, que facilita eixa connexió directa setmanal, dona una idea de com estan els pacients i també és una manera de traure la part sana del pacient, i no sols la part malalta.
Els pacients tenen una malaltia mental, però això és només una part de la seua vida, té moltes altres coses que es poden treballar i fer que puga gaudir i tindre una vida amb totes les garanties.
Pot llegir l’entrevista completa en El Nostre del divendres 8 de novembre de 2024.