La cultura, de nou present en el Mig Any
Aquesta setmana s'han dut a terme diverses activitats
La programació de Mig Any contempla cada any un vessant cultural a través de diverses activitats que es duen a terme durant el mes d’octubre.
Aquesta setmana han tingut lloc dues d’elles en diferents espais de la ciutat.
D’una banda, aquest dimarts es va presentar en el Círculo Industrial la digitalització de part de les Revistes de Festes, gentilesa de la filà Abencerrajes i del seu capità 2025, Indalecio Carbonell.
Aquesta digitalització, al costat d’una exposició d’algunes de les portades d’aquestes publicacions, es va donar a conéixer a la sala Ramón Castañer del Círculo.
Segons va explicar el mateix Carbonell, les revistes digitalitzades, que són des de 1876 fins a 1936 i pertanyen a una col·lecció privada del capità moro 2025 que va començar a crear en 1995 a través d’un col·leccionista d’Alcoi.
Visites a antiquaris i intercanvis amb altres col·leccionistes han permés a Indalecio Carbonell disposar d’aquestes publicacions, que va començar a digitalitzar durant la pandèmia i ara s’ha convertit en una acció cultural que forma part de la seua capitania i dels Abencerrajes.
A més de la digitalització, s’ha incorporat un cercador per paraules gràcies a Jorge Candela, i es pot consultar tot en la pàgina web de l’Associació de Sant Jordi.
En la presentació, Carbonell va fer al·lusió a alguns dels anys més curiosos o destacats, com l’aprovació de l’Himne de Festes, en el seu moment en castellà, en 1917, que apareix en la Revista de Festes o també, com es plasma el moment històric en eixa publicació, com és el cas de la Segona República, entre altres fets.
Per l’altre, aquest dimecres es van inaugurar dues exposicions per part de l’Associació de Sant Jordi (ASJ), una a la sala Fernando Cabrera del Museu Alcoià de la Festa, tractant-se de les imatges presentades i premiades en el LXXI Concurs de Fotografia ‘Antonio Aura Martínez’, instantànies relacionades tant amb el món de la Festa com amb Alcoi. Les persones interessades la poden visitar, gratuïtament, de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 hores, i en el cas dels diumenges, d’11 a 14 hores.
L’altra exposició està situada en el Saló Noble del Casal i consisteix en mostra de pintura amb l’obra d’Emili Payà Baldó, composta per 62 obres de temàtica relacionada amb la Festa. Són un conjunt d’olis amb una pinzellada impressionista, en la qual es demostra el domini de color i el coneixement dels actes festers. Aquesta exposició es pot visitar, de manera gratuïta, de dilluns a divendres de 9 a 13 i de 16’30 a 19’30 hores.