Augmenta un 15% els professionals que han acudit aquesta setmana a la Mostra

La Fira d’Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana arriba hui a la seua fi amb dos nous espectacles i el lliurament dels premis d’aquest 2024

Augmenta un 15% els professionals que han acudit aquesta setmana a la Mostra
Pep Sellés, Pepa Miralles i Andrea Juan, intèrprets de ‘Ibers’. | QUIQUE REIG

La XXXIII Mostra de Teatre d’Alcoi arribarà hui a la seua fi després que començara aquest dilluns, moment a partir del qual els espectacles de teatre, dansa i circ programats hagen copat principalment l’agenda cultural de la ciutat.

Per al matí de hui encara hi ha previstos dos espectacles més, inclosos en la totalitat de 22 propostes d’aquesta edició, i també serà el lliurament dels premis d’aquest 2024.

Més de 230 professionals han acudit a aquesta edició, la qual cosa suposa un 15% més que l’edició de l’any passat, segons destaca el nou director de la Mostra, Josep Policarpo, qui, mancant l’última jornada, la de hui, assenyala que “en general, el balanç és molt positiu. Tot ha rodat molt bé, tant a nivell d’espais com de coordinació”.

Sobre els professionals i sobre la base del feedback rebut de moment, assenyala que “s’han respost les expectatives i necessitats del sector” en les activitats dirigides a ells que s’han anat realitzant en aquests dies.

En una edició en la qual s’ha tractat de donar cabuda a les veus més joves i d’equilibrar les tres disciplines que es veuen en aquesta destacada cita, considerada un referent, tant en la Comunitat Valenciana com també a nivell nacional, s’han vist obres dirigides a públics més adolescent, amb temàtiques i problemàtiques concordes a eixa edat, però també versions de clàssics.

CENTRES EDUCATIUS
Precisament amb l’objectiu d’arribar als més joves, en aquesta edició s’han realitzat mediacions amb centres educatius: “ha sigut un gran èxit”, afirma Policarpo. Hi ha hagut uns 400 escolars en cadascuna d’aquestes activitats, en les quals han pogut conéixer molt millor aquest món, així com als propis intèrprets, mitjançant els col·loquis que s’han fet en finalitzar les representacions: “s’ha vist tant la part artística com la social”, ja que els estudiants han preguntat sobre les pors dels actors: “ha sigut molt útil”, determina el director de la Mostra.

ESPECTACLES DE CARRER
Un altre dels propòsits de la cita d’enguany era tornar a recuperar l’espai públic com a escenari, acostant l’art al carrer, incorporant el pati de l’IVAM CADA i la plaça de Dins als espais de la Mostra. La pluja ho ha impedit, ja que es van haver de traslladar els espectacles previstos a l’aire lliure a altres llocs sota sostre, sent aquests especialment de dansa i de circ. Malgrat això, la valoració és bona perquè la climatologia adversa no ha impedit que eixes funcions es dugueren a terme i a més, s’han triat espais que han mantingut la proximitat del públic –diverses zones interiors de l’IVAM CADA i la Capella de l’Antic Asil–, comptant a més amb molt bona resposta. “Ho tornarem a intentar l’any que ve”, avança Josep Policarpo, sobre recuperar els espectacles de carrer.

Augmenta un 15% els professionals que han acudit aquesta setmana a la Mostra
L’espectacle de dansa ‘Zenez’, era un dels previstos per a interpretar a l’aire lliure. | QUIQUE REIG

Una vegada més, la companyia alcoiana La Dependent va obrir la Mostra, i ho va fer en el Teatre Principal, després d’una espècie d’acte inaugural per part d’autoritats, com ara l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés; l’edil de Cultura, Elisa Guillem; i es va comptar amb el suport de la conselleria de Cultura, ja que van acudir la secretària autonòmica, Pilar Tébar i el director general, Miquel Nadal.

‘Ibers’, de Pasqual Alapont, va ser l’obra de La Dependent, amb un repartiment de luxe: Pep Sellés i Pepa Miralles, que van estar acompanyats d’Andrea Juan, actriu no professional que va interpretar a una doctoranda en arqueologia.

Les autoritats van destacar el pes de la Mostra, que es duu a terme amb una inversió de 250.000 euros, dels quals, 150.000 procedeixen de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la qual cosa representa un 74%, un altre 24% és a càrrec de l’Ajuntament d’Alcoi, i la resta de l’aportació és de la Diputació d’Alacant i de la Fundació SGAE. Aquesta última s’ha sumat en la present edició, complint amb un altre objectiu del nou director, de sumar institucions que donen suport a aquesta destacada cita.

PROGRAMACIÓ DE HUI
Quant a la programació de hui, a les 10 del matí Trencadís Produccions interpreta ‘La bella dorment’ de Josep Mollà, dirigida a centres educatius en una funció concertada.

A les 11’30, en el Centre Cultural arribarà ‘El intruso’ de Juan Pastor, a càrrec de Col·lectiu Intermitent, i finalment, en eixe mateix espai, serà el lliurament de premis de la Mostra de Teatre 2024, a partir de les 12’45 hores.

Augmenta un 15% els professionals que han acudit aquesta setmana a la Mostra
‘Rara avis’ es va traslladar a l’IVAM CADA i va estar molt prop del públic. | QUIQUE REIG

Send this to a friend