‘El retaule del flautista’, per a commemorar un llegat cultural

El Principal de Banyeres es va omplir en un acte del 50 aniversari de la SMBM

‘El retaule del flautista’, per a commemorar un llegat cultural
Actores y músicos ofrecieron una gran espectáculo.

El Teatre Principal de Banyeres de Mariola es va omplir de música i teatre amb la representació de “El retaule del flautista”, una obra de Jordi Teixidor *musicalizada per Carles Berga. Aquest espectacle, celebrat el passada cap de setmana, va formar part dels últims actes de commemoració del 50 aniversari de la Societat Musical Banyeres de Mariola, oferint tres funcions: el divendres, dissabte i diumenge.
L’obra, una farsa medieval basada en la coneguda llegenda del Flautista de Hamelín, narra la història d’un poble devastat per una plaga de rates i com les autoritats, incapaces de resoldre el problema, reben la inesperada visita d’un flautista que promet posar fi a la plaga. No obstant això, el poder polític, religiós i econòmic del poble no li ho posarà fàcil. Aquesta crítica mordaç, que es va estrenar en 1968 i va ser guardonada amb el premi Josep Maria de Segarra eixe mateix any, continua sent un reflex dels complexos equilibris de poder en la societat.
El muntatge no sols va destacar pel mestratge de la direcció i la interpretació dels quasi 40 actors que van formar l’elenc, sinó també per la impecable actuació de la vintena de músics que van interpretar en directe sota la direcció del mestre Enrique Alborch. Els arranjaments musicals, a càrrec de Miquel Payá, van aportar un gran realç a l’obra, contribuint al fet que la música original de Carles Berga s’integrara perfectament en la posada en escena.
La connexió històrica amb la localitat va afegir un valor especial a l’esdeveniment. Fa 47 anys, en 1977, un grup de joves del col·lectiu de muntanya Xerpa, vinculat a la parròquia i liderat pel vicari Vicente Vicedo, va decidir representar aquesta mateixa obra per a recaptar fons per a un campament. Aquella representació, que va ser un desafiament tant pel nombre d’actors com per la música en directe, va involucrar a 30 joves, incloent cinc músics de l’acabada de crear Societat Musical de Banyeres. Tres d’aquells participants continuen formant part de la banda, i dues d’ells van tornar a pujar-se a l’escenari aquest cap de setmana, convertint aquesta posada en escena en un emotiu homenatge a la història cultural local.

Send this to a friend