El 9 d’octubre als carrers d’Alcoi

El darrer 9 d’octubre a Alcoi fou un dia molt especial. Per primera vegada hi va haver una marxa reivindicativa en defensa del valencià, la llengua pròpia del nostre poble. Una marxa cívica pels carrers que tingué una resposta social més que satisfactòria. Va ser tot un èxit de participació. Centenars de ciutadans i ciutadanes d’Alcoi i dels pobles de les comarques de l’Alcoià i el Comtat i es manifestaren contra les polítiques de l’actual govern del PP a la Generalitat que, amb el suport entusiasta de Vox, tenen com a objectiu la reducció al màxim del parlar valencià.

Mesures com regalar la titulació del coneixement del valencià sols per haver superat els cursos genèrics d’ensenyament a l’escola o als instituts sense el certificat de l’escola oficial d’idiomes o de les proves oficials que a tal efecte s’organitzen des de la Junta Qualificadora de Coneixement del Valencià, és tot un descrèdit a la nostra llengua. Cal recordar, no obstant i molt al nostre pesar, que tal com es van anunciar en novembre del 2022 Raquel Tamarit (Compromís) i Gabriela Bravo (PSOE) aquesta proposta ja es considerava al govern del Botànic. No es fa el mateix amb l’anglés o qualsevol altra llengua; sols i a casa nostra, amb la nostra pròpia llengua que durant segles va ser prohibida a l’administració i a l’escola. I ara resulta que per al senyor president Carlos Mazón és el valencià el que ha estat imposat durant massa temps.

O mesures que sota la manipulada i mal anomenada llibertat d’elecció, eliminarà la llibertat real de triar l’ensenyament en valencià a moltes famílies valencianes que no ho podran fer perquè la llengua majoritària, el castellà, s’imposarà a les aules. Així el valencià anirà reduint encara més el seu espai d’expressió normalitzada. S’intenta així, reduir el valencià encara més del que està davant del castellà, que com a llengua majoritària va ampliant el seu domini lingüístic al nostre País Valencià. No hi ha res més injust que tractar per igual als desiguals. Si no fem esforços per reduir la desigualtat, la llengua minoritària, en aquest cas el valencià, acabarà reduint-se a l’àmbit familiar i, fins i tot en aquest àmbit es parlarà menys. Si no fem esforços per integrar en la nostra societat i en la nostra llengua als nouvinguts, el procés d’immersió lingüística serà inoperant.

Molts anys d’esforços —sens dubte febles i insuficients— per normalitzar l’ús de la nostra llengua a tots els camps de la nostra societat i que ara corren el perill d’acabar com aigua en cistella. Davant l’atac a la nostra llengua, el poble d’Alcoi i el conjunt de les comarques de l’Alcoià i el Comtat han respost enèrgicament. La manifestació del 9 d’octubre fou tot un èxit. Cal agrair i reconéixer el suport de totes les entitats cíviques, culturals, partits i sindicats que s’adheriren. Cal reconéixer especialment a Acció Cultural del País Valencià la iniciativa. Des de Guanyar Alcoi ens alegrem perquè hem vist una gran resposta entre la ciutadania per defensar allò que ens identifica com a poble. Mentre hi haja atacs a la nostra identitat, hem de donar respostes contundents. La unitat de totes i tots és imprescindible. Esperem repetir el pròxim 9 d’octubre amb el caràcter reivindicatiu i unitari que aquest darrer 9 d’octubre s’ha viscut a Alcoi. Malgrat que sempre quedarà algun despistat, o desinteressat, que s’apunte desganat sense haver-hi participat una vegada havent vist l’èxit de la convocatòria.

Aquest any hem pogut gaudir de moltes activitats, de les institucionals, de les nostres i de les que han promogut diferents col·lectius. Des de Guanyar estem molt contents de l’acollida que han tingut les activitats que hem organitzat, des de l’actuació de Xavi Castillo fins al taller de balls populars amb FAIXA i Anna Valor, fent una crida a un país que riu i balla, però sempre des de la lluita i la reivindicació.

I és un motiu d’alegria veure tanta participació en la majoria dels actes, perquè és necessari eixir al carrer a reivindicar i alçar ben fort la veu, «SOM PAÍS, PARLEM VALENCIÀ», alt i clar, portant als carrers l’alegria de sentir-nos País, d’estimar la nostra llengua, de dir-li al poder legislatiu que estem ací i que no deixarem de lluitar per ella.

Cal eixir al carrer i buscar la unió de totes i tots perquè, encara que com en qualsevol festa podem trobar-nos amb el poca-solta de torn que pretén fotre la festa perquè no sap integrar-se, estarem igualment per tots aquells i aquelles que saben que sols la suma de totes i tots pot aconseguir el que ens proposen.

El 9 d’Octubre és i ha de ser un motiu d’unió, i amb voluntat i tenint ben clares les idees és com s’ha de fer front a una dreta envalentida que creu que pot arraconar la nostra llengua i els nostres drets.

Treballem junts, perquè les lleis siguen fermes, perquè la unió de tothom siga real en una celebració que és la de les nostres senyes d’identitat pròpies. Com deia el nostre poeta Vicent Andrés Estellés: «Assumiràs la veu d’un poble i serà la veu del teu poble, i seràs, per a sempre, poble».

Sergi Rodríguez, portaveu del grup municipal de Guanyar Alcoi

Send this to a friend