Sanitat comença la vacunació conjunta de grip i COVID-19
Com a novetat, a partir de novembre hi haurà punts mòbils de vacunació per a la població en general en zones de gran afluència i estaran operatius durant els caps de setmana
La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa la campanya de vacunació enfront de la grip i la COVID-19 i des d’aquest dilluns començarà a administrar les dosis de totes dues vacunes amb la finalitat de protegir com més prompte millor la població front aquests virus respiratoris de cara a la pròxima temporada de tardor i hivern.
Precisament, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, s’ha traslladat al Centre de Salut Serrerría I de València, on s’ha vacunat tant de grip com de COVID-19 amb ànim de conscienciar a la societat sobre la importància que tenen les vacunes per a protegir-se un mateix i evitar la transmissió de virus.
Durant la seua visita, Marciano Gómez ha recordat que “la vacuna és la mesura més eficaç per a evitar contagis i per a protegir la població amb major risc de patir complicacions greus. De fet, està evidenciat que la vacuna enfront de la grip pot evitar fins a la meitat dels casos més greus en adults majors”.
Entre els beneficis de la vacuna, cal ressaltar que, tal com constaten els especialistes després de diversos estudis d’investigació, durant les dues setmanes posteriors a la grip, el risc de patir infart de miocardi o ictus es multiplica per 4. “A més, la presència de malalties cròniques multiplica per 7 el risc de desenvolupar grip greu en adults majors, i tot això es podria evitar gràcies a la vacuna”, ha puntualitzat Marciano Gómez.
Segons ha explicat el titular del departament de Sanitat “l’objectiu és anar superant cada any les cobertures aconseguides de vacunació i, per a això, hem inclòs noves mesures amb la finalitat d’oferir més facilitats a la població a l’hora de vacunar-se, com és el cas de la campanya de vacunació en els centres educatius i d’educació especial”.
De fet, fins a la data, 10.837 escolars de la Comunitat Valenciana ja han sigut immunitzats enfront de la grip en els seus centres educatius gràcies al desplaçament dels equips d’Atenció Primària i a la col·laboració de la Conselleria d’Educació. Per províncies, 2.736 corresponen a la província d’Alacant, 1.412 a la de Castelló i 6.689 a la de València. Es tracta de menors de 3 i 4 anys d’edat que estan rebent la vacuna intranasal enfront de la grip en els col·legis i l’alumnat dels centres d’educació especial.
El conseller de Sanitat ha volgut posar en valor aquesta iniciativa i ha agraït “al personal sanitari i al personal educatiu la seua implicació perquè aquesta mesura estiga tenint un gran acolliment en el seu primer any d’implantació tal com indiquen els experts en Salut Pública”.
D’altra banda, aquesta temporada està previst vacunar als residents de 423 centres de majors, de persones amb discapacitat o centres de salut mental, als qui se’ls administrarà la vacuna en el propi centre.
La campanya de vacunació es realitzarà de manera escalonada començant amb els principals grups de risc i posteriorment, a partir del 3 de novembre s’estendrà a la població en general. Referent a això, Marciano Gómez ha anunciat, com a novetat en aquesta campanya, que la Conselleria disposarà de punts mòbils de vacunació en zones de gran afluència dels municipis de major població. “Tot això amb la finalitat de facilitar i acostar a la ciutadania la possibilitat de vacunar-se, ja que es podrà acudir sense cita prèvia i estaran operatius a partir de novembre durant els caps de setmana”, ha afegit.
Nova campanya de conscienciació
Així mateix, el conseller ha presentat la nova campanya dissenyada per la Conselleria de Sanitat, que sota el lema ‘Hi ha molts motius per a vacunar-se de grip i COVID-19 Quin és el teu motiu?’, pretén, a través de vídeos de persones de diferents grups de risc, animar als ciutadans al fet que es vacunen per a protegir sobretot la població més vulnerable de patir complicacions a causa de la infecció per grip o per COVID-19, així com a la resta de la societat. Tot el material de la campanya està disponible en la web de la Conselleria de Sanitat.
Gómez ha afirmat que en la campanya d’enguany “hem volgut posar el focus en els beneficis col·lectius de vacunar-se enfront de la grip i COVID-19, ja que quan ens vacunem, estem vetlant per la nostra salut i per la dels altres, protegint-nos de les complicacions que poden comportar contraure aquests virus i també protegint el nostre entorn”.
Els personatges triats corresponen a perfils que representen a alguns dels grups de risc: Xiquets d’entre 6 i 59 mesos, majors de 60, personal sanitari i persones vulnerables. En les històries es pot veure com cadascun d’aquests personatges es vacuna per una raó, motius hi ha tants com persones, pels avis o els pares, pels fills, companys de treball, pacients, etc. Ana es vacuna per a poder gaudir del seu net, *Nico es vacuna per a no contagiar a la seua àvia, Víctor es vacuna pels seus pacients, sobretot pels més vulnerables i Olga es vacuna per ella mateixa i pel seu marit. L’objectiu és conscienciar a la ciutadania en el seu motiu més important per a vacunar-se.
1.260.000 dosi de vacunes enfront de la grip
Per a dur a terme aquesta campanya de vacunació, la Conselleria de Sanitat ha adquirit 1.260.000 dosi de la vacuna de la grip per un import de 12,7 milions d’euros, i amb la possibilitat d’ampliar-les en un 20% en funció de la demanda. A més, actualment la Comunitat Valenciana disposa de 520.000 dosi de la vacuna enfront de la COVID-19 i cada setmana s’aniran rebent nous subministraments per a cobrir a tota la població.
Tant la vacuna de la grip com de la COVID-19 s’actualitza en cada campanya per a fer front a les noves variants o ceps que van sorgint. D’ací la necessitat de vacunar-se cada any per a garantir la immunització.
Cal recordar que l’any passat més d’1.162.000 persones es van vacunar enfront de la grip, sent la xifra més alta aconseguida en la Comunitat Valenciana. Per províncies, es van vacunar enfront de la grip 428.806 persones de la província d’Alacant, 123.796 de Castelló i 609.431 persones de la província de València.
Grups de vacunació
La vacunació conjunta de grip i COVID-19 està indicada en persones de 60 anys o més i residents en centres de majors o institucions tancades. A més, s’indica en totes aquelles persones, incloent-hi els xiquets de risc des dels 6 mesos de vida, amb les següents condicions de risc: diabetis, hipertensió asma o immunosupressió per qualsevol causa, entre altres. També aquelles estan incloses persones convivents amb aquelles que tinguen alt grau d’immunosupressió, convivents de persones majors i amb altres malalties de major risc, així com personal de centres sanitaris i sociosanitaris, personal de serveis públics essencials i alumnat de centres d’educació especial.
Així mateix, les vacuna enfront de la grip i COVID-19 estan indicades en les dones embarassades en qualsevol trimestre. En aquest cas, tal com apunten els experts en cas d’embaràs hi ha 4 vegades més risc de contraure una grip greu i la vacuna està comprovat que és la mesura més eficaç per a evitar-ho i protegir el bebé, amb la finalitat d’immunitzar-lo, ja que fins als 6 mesos no se’ls pot administrar aquesta vacuna.
Les persones pertanyents als grups de risc en els quals es recomana la doble immunització rebran un SMS indicant que podran sol·licitar cita des de l’APP GVA+Salut, des de la web de la Conselleria de Sanitat o en el centre de salut. L’emissió de SMS per part dels departaments de salut es realitzarà per grups de població seqüencialment segons l’ordre prioritzat en la campanya.
D’altra banda, es recomana la vacuna de la grip a la població infantil de 6 a 59 mesos; persones de 5 a 59 anys que presenten un major risc de complicacions derivades de la grip, entre les quals es troben menors d’entre 5 i 12 anys amb condicions de risc, persones de 5 a 18 anys amb tractament prolongat d’acetilsalicílic, persones amb malaltia celíaca i fumadors, entre altres.
També es recomana a estudiants en pràctiques de centres sanitaris i sociosanitaris, personal de guarderies i centres d’educació infantil; així com a les persones amb exposició directa a animals en granges o explotacions avícoles, porcines o de visons o a fauna silvestre.