Perits de Quavitae consideren que el contagi en Domus Vi Alcoi “era inevitable”

El judici continuarà la setmana vinent, i el dijous estan previstes les conclusions

Una comissió tractarà de traure a la llum l'ocorregut en Domus Vi
Imatge de hui de l’exterior de Domus Vi Alcoi.

En el cinqué dia del judici per les defuncions en Domus Vi Alcoi en les primeres setmanes de la pandèmia de la Covid-19 han acudit l’últim dels perits de la part demandant, un metge que ha parlat sobre casos concrets d’usuaris aquest centre geriàtric, i dos perits aportats per Quavitae, l’empresa gestora de Domus Vi, experts en Salut Pública i epidemiòlegs.

En el cas d’aquests dos últims, han contradit els arguments aportats ahir pels perits dels familiars, considerant tots dos que “era inevitable” el contagi, per la forma en la qual es propagava la Covid-19, indicant a més que la ràpida data de contagi seria una de les claus per al brot descontrolat, ja que en les primeres setmanes a penes hi havia informació sobre el propi virus, la seua forma de contagi i també sobre com actuar, recordant el context canviant que va haver-hi a Espanya. Així, han negat que la situació es poguera deure a fer les coses malament, tal com s’havia indicat en sessions prèvies, afirmant que “és una qüestió de sort”.

Així mateix, han apuntat que haguera sigut “indiferent” haver realitzat una sectorització en els primers dies de pandèmia, la mateixa consideració que han fet referent a la reorganització de dues plantes realitzada pel centre a la fi de febrer: “el contacte es continuava produint”.

Durant la vista s’ha fet al·lusió al fet que, encara que s’hagueren adoptat unes certes mesures preventives, si es mantenien les visites dels familiars no haguera sigut possible controlar el virus, sobre el qual s’ha sentit que: “on va entrar, va arrasar”.

D’altra banda, i referent a l’últim perit de la part demandant, ha parlat sobre casos concrets d’usuaris de Domus Vi Alcoi i l’atenció rebuda, sent un d’ells per exemple una dona que tenia demència amb desnutrició i anèmia, sent l'”anèmia d’origen digestiu”: “a partir dels informes, es pot establir que l’assistència en els pacients no era adequada. Teníem una desnutrició en un pacient que necessitava una atenció adequada pels seus problemes per a la ingesta”.

Un altre cas ha sigut sobre una usuària que es va contagiar de Covid-19 que presentava una úlcera “de grans dimensions, severament infectada. Era de tal grandària i profunditat que deixava a la vista l’os”. El perit ha apuntat que en una visita a la usuària: “quan la vaig veure, suposadament li havien fet una cura de l’úlcera feia cinc hores, però tenia la vora necròtica”, és a dir, teixit mort: “si s’havia fet bé la cura no dona temps a eixir tanta vora necròtica. Això indica que, o bé no s’havia fet eixa cura o no s’havia retirat aquest teixit”.

El judici continuarà dilluns que ve i dimarts, amb més perits de Quavitae i també de Mapfre, sent les conclusions el dijous 10 en el Jutjat nº3 d’Alcoi.

Notícies relacionades:

Advertisements

Send this to a friend