Tot a punt per al 9 d’Octubre

Aquesta vesprada s'inauguren la Fira Artesanal i la Fira del Llibre

Tot a punt per al 9 d’Octubre
Presentació del llibre homenatge a Josep Tormo Colomina. | QUIQUE REIG

Alcoi ha començat a celebrar aquests dies el 9 d’Octubre, una festivitat per a la qual s’han programat nombroses activitats, i que compta aquest cap de setmana amb un dels plats grans, la Fira del Llibre i la Fira Artesanal i també el correfoc, i la setmana vinent amb l’altre, que és precisament el propi Dia de la Comunitat Valenciana, que és quan tindrà lloc l’habitual gala.

Així, aquesta vesprada s’inaugura la Fira Artesanal i la Fira del Llibre al parc de La Glorieta, les quals es podran visitar fins a aquest diumenge, incloent-hi diverses activitats, com a actuacions, desfilades, signatures de llibres, etc.

Prèviament, aquest dimarts ja va arrancar la programació amb la projecció del documental ‘Mans, cordes i bronze’ i en els dos dies següents els llibres han sigut els grans protagonistes.

LLIBRE HOMENATGE
El dimecres a la nit, per una altra banda, el CADA va ser l’escenari elegit per a la presentació del llibre ‘Alcoi al cor’, obra dels filòlegs i professors de les universitats d’Alacant i València, Jordi Colomina i Emili Casanova, respectivament, que amb aquest volum editat amb el patrocini de l’Ajuntament d’Alcoi s’ha volgut retre homenatge al polifacètic i professor d’anglés, però a la volta un gran amant de les costums i les tradicions de la nostra ciutat, Josep Tormo Colomina.

Aquest llibre, amb una edició il·limitada en paper, pot consultar-se íntegrament des d’ahir en Bivia, el portal del patrimoni documental de l’Ajuntament.

En la sala es van reunir amics i molts dels col·laboradors que han participat en aquest llibre homenatge, fins a una trentena, amb una estructura que va des d’estudis de l’obra de Josep Tormo, fins altres d’història alcoiana, de filologia alcoiana i d’altres estudis filològics, d’ornitonímia i d’onomàstica, entre altres.

El llibre fa un recull de tota la bibliografia de Josep Tormo des de la seua primera publicació en 1977 fins a l’última en 2023.

Va ser Elisa Guillem, regidora de Cultura, qui va obrir l’acte elogiant la figura i l’obra de l’homenatjat.

Després van prendre la paraula els dos editors del volum, Emili Casanova i Jordi Colomina, així com Josep Lluís Santonja, director de l’arxiu municipal, qui va qualificar de “necessari” l’edició d’aquest llibre.

Josep Tormo va ser l’encarregat de tancar l’acte. L’homenatjat va dir que “és un honor immerescut”, però que agraïa immensament aquest homenatge. “Em considere un enamorat d’Alcoi”, va dir, alhora que va reconéixer que “el meu amor secret ha sigut Alcoi”.

La del dimecres va ser la seua primera compareixença pública després de tres anys per motius de salut.

Tot a punt per al 9 d’Octubre
Montserrat Esplugues, en la presentació d’ahir. | QUIQUE REIG

Ja el dijous va ser el torn deint-i-sis presentar l’obra guanyadora de 2023 del Premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la ‘Isabel-Clara Simó’, l’autora de la qual, Montserrat Espallargas, va ser present.

El llibre que va resultar guanyador d’aquest certamen va ser ‘No hi ha demà’.

FIRA ARTESANAL I DEL LLIBRE
Tal com s’ha assenyalat, a partir d’aquesta vesprada es podrà visitar la Fira Artesanal i la Fira del Llibre en La Glorieta –epicentre de quasi totes les activitats–, sumant entre les dues més de trenta llocs.

L’acte inaugural està previst per a les 18’30 hores amb l’actuació ‘On està el llop’ amb el Grup Plauto de l’Escola Municipal de Teatre, en l’escenari del citat parc.

Mitja hora abans, Lirios Bou signarà el llibre infantil ‘Pterodàctila Martín’, també en La Glorieta.

Durant la vesprada actuaran també alumnes del Conservatori Municipal de Música, el Grup de Danses Sant Jordi oferirà una desfilada de ‘nanos’ des de la plaça d’Espanya fins a la plaça Ferrándiz i Carbonell, i a les 21 hores serà el torn del tradicional i molt seguit ‘correfoc’ per part dels Dimonis Rafolins, començant des del Campus d’Alcoi de la UPV, fins a la plaça d’Espanya.

Els llibreters ofereixen un 10% de descompte en l’adquisició de llibres. Des del col·lectiu de llibreters es van mostrar molt il·lusionats per aquesta cita: “la fira fa anys que està consolidada. La gent té apuntada la data en el calendari, i esperem que isquen satisfets”, apunta José Ernesto Nadal, de la Llibreria Llorens, qui destaca precisament les diferents presentacions de llibres que hi ha previstes durant tots aquests dies, com és el cas de ‘Aitana Torrent, caçadora d’espantacriatures’, d’Alfons Pérez, demà dissabte, a les 12 hores, en La Glorieta, i també, ‘Després del salt’ –dissabte a les 18 hores–, de Natàlia Gisbert, que és Premi Enric Valor.

Quant a la Fira Artesanal, el regidor de Comerç i Consum, Àlex Cerradelo, es mostra “especialment satisfet de l’oferta que tindrem, tant d’espais tradicionals, d’artesania, com també de comerç alcoià i de gastronomia”.

L’horari d’aquesta serà hui de sis de la vesprada a nou de la nit, demà d’11 a 14 hores i de 17 a 21 hores, mentre que el diumenge serà el mateix horari, tancant una hora abans.

A més de la pròpia Fira, enguany s’ha tornat a organitzar el concurs de paelles, aquesta vegada amb dues categories: tradicional i innovadora.

A tancament d’aquesta edició encara queden places disponibles, i aquells interessats es poden apuntar a través del correu electrònic nouoctubre@alcoi.org.

El concurs es farà demà, al carrer Sant Bonaventura, a partir de les 12’30 hores.

La música i la dansa tindrà el protagonisme en la vesprada de demà amb l’actuació de ‘Perversió’ a partir de les 18’30 hores, i a les huit serà el torn de l‘Aplec de Danses del Grup de Danses Carrascal, que realitzarà un intercanvi amb la ‘Agrupación de Música y Danza Manuel de Falla’ de Manzanares.

La programació continuarà el diumenge, l’últim dia de la Fira Artesanal i la Fira del Llibre, i es preveuen més actuacions de dansa, tallers infantils a les 11’30 hores i una representació de l’Escola Municipal de Teatre una hora més tard.

GALA DEL 9 D’OCTUBRE
La següent activitat serà el dimarts amb un contacontes a les sis de la vesprada en el Centre Cultural Mario Silvestre, i finalment, l’acte commemoratiu del 9 d’Octubre, el dimecres que ve conclourà la programació en el Teatre Calderón.

Després d’actualitzar el format d’aquest acte, enguany serà Sol Picó l’encarregada d’un espectacle de música i dansa, aportant “la mescla entre la part més tradicional del 9 d’Octubre amb la moderna”, indica Elisa Guillem.

Francesc Gisbert serà l’encarregat de llegir el manifest, mentre que la gala estarà presentada per la comunicadora Ajo Valls, en la qual es reconeixerà la figura, a títol pòstum, del periodista Alfons Llorenç, i en l’apartat col·lectiu, a la companyia teatral La Dependent.

ACTIVITATS DE GUANYAR
Des de la plataforma municipalista Guanyar, ha organitzat dues activitats amb motiu del 9 d’Octubre.

D’una banda, el dimarts 8, a les 18’30 hores, Xavi Castillo oferirà el seu humor en un espectacle satíric en Cerveses Lluna. L’entrada és lliure.

D’altra banda, i ja el dimecres 9, la Placeta del Fossar, albergarà un taller de balls populars a partir de les 11 del matí, que estarà dirigit per Anna Valor, amb música en directe del grup d’electrònica FAIXA.

Advertisements

Send this to a friend