Judici Domus Vi Alcoi: “Vaig tindre una impressió d’hecatombe i de desastre”

El llavors cap de la DUHD, Manuel Pérez, ha sigut el primer testimoni a obrir el judici dels familiars contra l'empresa gestora i l'asseguradora

Judici Domus Vi Alcoi: "Vaig tindre una impressió d'hecatombe i de desastre"
Familiars, a les portes del Jutjat d’Alcoi, minuts abans de l’inici del judici. | QUIQUE REIG

Aquest matí ha començat, en el Jutjat d’Instrucció núm. 3 d’Alcoi, el judici civil per les morts ocorregudes en la residència Domus Vi Alcoi durant les primeres setmanes de la pandèmia de la COVID-19 després de la demanda presentada per part de 46 familiars de 18 residents i usuaris d’aquest centre geriàtric.

Es tracta del primer judici a Espanya contra una gestora de residència –Quavitae, i contra l’entitat asseguradora, Mapfre Espanya– pel que va passar en la pandèmia, segons ha confirmat el president de l’Associació de Familiars Afectats de les Residències Domus Vi Alcoi i Cocentaina, José Luis García, qui confia que aquest procediment “servisca perquè no es repetisca allò que es va poder evitar” i en què, durant aquest, “isquen a la llum les circumstàncies perquè s’arribara a semblant tragèdia”, en la qual van morir 74 persones, més de la meitat dels usuaris que havien en Domus Vi Alcoi.

Encara que en un principi es va remenar la via penal, aquesta es va desestimar pel temps que es podia prolongar: “no estàvem disposats al fet que passara tant de temps sense tancar el procés”, ha assenyalat García, qui ha avançat que la indemnització global és superior als dos milions d’euros, una quantia estipulada pels perits i els representants legals.

Hui ha sigut la primera vista d’aquest judici, que s’allargarà fins a l’11 d’octubre, dia en què es preveuen les conclusions.

Judici Domus Vi Alcoi: "Vaig tindre una impressió d'hecatombe i de desastre"
Advocats de les dues parts i el jutge. a la sala en la qual ha tingut lloc la vista. | QUIQUE REIG

PETICIÓ PERQUÈ NO FORA PÚBLIC
Aquesta vista ha arrancat amb un recurs presentat per la part demandada perquè el judici anara a porta tancada, alguna cosa que ha refusat el jutge, considerant que preval la llibertat d’informació de cara al fet que els mitjans de comunicació puguem cobrir el judici, alhora que es tracta d’un procediment “que suscita l’interés públic”.

INICIE TESTIMONIATGES
El que fora cap de secció de la UHD (Unitat d’Hospitalització Domiciliària), Manuel Pérez, ha sigut el primer testimoni d’aquest judici, en una vista que s’ha prolongat fins pràcticament les tres i mitja de la vesprada, després d’escoltar aquest testimoniatge i també el de ex treballadors de *Domus Vaig veure Alcoi, auxiliars que estaven treballant en aquesta residència durant els crítics moments de la COVID-19.

Els testimonis han aportat nombrosos detalls de la situació viscuda en Domus Vi Alcoi entre març i abril de 2020, quan es van produir les 74 defuncions, i en els seus testimoniatges s’han escoltat paraules com a “desastre”, “hecatombe”, “impotència”, “caos absolut” o “camp de batalla”.

Pérez ha afirmat que el primer dia que va acudir a Domus Vi per a atendre pacients a mitjan març va veure a “gent que ens demanava per favor aigua i dient-nos que els traguérem d’allí”. Ha afegit “sobretot vaig tindre una impressió i de desastre tan gran. Soc metge des de l’any 80, i la infermera que venia amb mi tenia una experiència de 30 anys en l’UCI, i quan vam arribar al cotxe se’ns van saltar les llàgrimes”.

En el seu testimoniatge també ha fet referència a la “diferència abismal” en la gestió entre Domus Vi Alcoi i altres residències que va visitar des de la UHD fins i tot estant en les mateixes condicions.

En la primera vista s’ha fet al·lusió a la falta d’aïllament, de material, o de seguiment de protocols: “va començar a haver-hi control quan va intervindre Sanitat i va començar a posar normes”, ha assenyalat una de les testimonis.

Entre els relats més esborronadors han estat els casos de residents que van morir, i que, segons els testimonis, romanien hores en els seus llits, fins i tot compartint habitació amb una altra persona plenament conscient del que ocorria, una informació de la qual disposaven els superiors, tal com han apuntat en la vista.

Les vistes del judici continuaran durant tota aquesta setmana i la pròxima, amb més de 30 testimoniatges, tant de testimonis com de perits de les diferents parts.

Advertisements

Send this to a friend