Comença el judici per les defuncions en Domus Vi

"Estar dins de la sala significarà que se'ns regire la panxa, reviure tot el que va passar. Hi ha familiars que no van al judici perquè no el podrien suportar"

Empieza el juicio por los fallecimientos en Domus Vi
Josele García i Juan Valls, president i secretari de AFA Domus Vi.

“Tenim sensacions trobades: ganes que arribe el dia, i al mateix temps sabem que serà dur perquè imaginem, tenim sospites del que va poder passar, que possiblement es convertiran en realitat”. Aquestes són les paraules d’alguns dels familiars de morts i afectats per l’ocorregut en Domus Vi Alcoi entre març i abril de 2020, en la pandèmia de la COVID-19.

En eixes dates van morir 74 persones en aquest centre, 73 d’elles residents i una del centre de dia. Eixa xifra suposa que van morir el 53% del total de persones que hi havia en Domus Vaig veure Alcoi: “a eixe percentatge no va arribar cap residència a Espanya”, apunta el president de l’Associació de Familiars Afectats de les Residències Domus Vi Alcoi i Cocentaina, José Luis García.

Malgrat que en eixe moment els familiars ja estaven conjuminats com a Plataforma per a denunciar algunes deficiències que havien detectat, va anar al juny de 2020 quan es van presentar com a Associació, per a així poder començar amb el procés judicial. Eixe col·lectivisme és destacat per part de García i també per Juan Valls, secretari d’AFA Domus Vi: “vam tindre la sort d’estar agrupats, perquè és molt distint a anar pel teu propi compte”.

CRONOLOGIA DEL PROCÉS
Al setembre d’eixe mateix any va haver-hi una protesta a les portes de Domus Vi en la que es va anunciar la decisió d’interposar una demanda. Després de diversos mesos, en els quals es va contractar un despatx d’advocats –Dictum Advocats–, es va decidir la via de denúncia, i també contra qui s’interposava, va ser el 14 d’octubre de 2021 quan es va presentar tota la documentació en el Jutjat de Primera Instància nº3 d’Alcoi.

Així, un total de 18 familiars d’usuaris –15 d’ells morts i 3 lesionats– formen part de la demanda contra l’empresa gestora de Domus Vi Alcoi, Quavitae Serveis Assistencials, S.A.O., i l’entitat asseguradora, Mapfre España.

Al setembre de l’any passat va ser la vista prèvia del judici, la data del qual es va estipular per al 19 de febrer de 2024, però, a penes uns dies abans, els denunciants van informar de la suspensió temporal per falta d’informació i documentació requerida per part de Quavitate i de diverses conselleries, per la qual cosa no es garantia el dret a defensa de la part demandant.

“Preparant les contrapericials, els nostres perits van veure que l’altra part tenia tota la informació clínica, però a nosaltres no ens la van facilitar, li la van donar als seus perits”, detalla José Luis García.

De fet, des del primer moment, tant els familiars demandants com el seu despatx d’advocats van al·legar que la informació que els arribava des de les parts demandades era esbiaixada i parcial. “Malgrat les queixes dels nostres advocats que ha continuat actuant-se amb mala fe, el jutge va considerar que ja hi havia suficient informació per a començar el judici”, apunten.

DILLUNS, INICI DEL JUDICI
Finalment, al maig es va estipular una nova data: el 30 de setembre, és a dir, que el procés començarà demà dilluns a Alcoi a partir de les 10 hores, i es prolongarà fins al 10 d’octubre, incloent més de 30 testimoniatges, tant de testimonis com de perits de totes dues parts.

En aquests últims dies, els advocats dels familiars de Domus Vi estan acabant de tancar els preparatius del judici: “hi ha molta documentació. Està tot molt fonamentat. Les sensacions dels advocats són positives i confiem molt en el treball que han fet, que ha sigut immens. Esperem que en el judici se sàpia el que va passar, des que es va produir el primer contagi fins a l’última mort”.

Els familiars es mostren optimistes de cara al judici i la seua possible resolució encara que reconeixen que “estar dins de la sala significarà que se’ns regire la panxa, reviure tot el que va passar”, i apunten que “hi ha familiars que ens han dit que no van al judici perquè no el podrien suportar”.

D’altra banda, a l’abril d’enguany, el President de la Generalitat, Carlos Mazón, va anunciar que es vol crear una comissió d’investigació sobre l’ocorregut en Domus Vi Alcoi. Un mes després alguns familiars van tindre una reunió en Les Corts, i actualment –a tancament d’aquesta edició– no hi ha cap novetat sobre aquest tema.

Advertisements

Send this to a friend