L’escassa oferta d’habitatges de lloguer dispara els preus a Alcoi

Uns 2.000 joves universitaris requereixen allotjament cada curs

L'escassa oferta d'habitatges de lloguer dispara els preus a Alcoi
Vista panoràmica de la ciutat d’Alcoi.

Els estudiants universitaris són un dels col·lectius que més demanda d’habitatges de lloguer i habitacions genera a Alcoi. S’estima que a la nostra ciutat hi ha prop de 2.000 joves que abandonen els seus llocs d’origen per a prosseguir la seua formació a Alcoi i precisen, per tant, d’una llar per a viure, descansar, dedicar-se a les seues tasques acadèmiques i, per què no, passar el seu temps d’oci. Atés que a Alcoi no existeixen alternatives com en les grans poblacions, que compten amb residències d’estudiants –la nostra ciutat disposa d’un únic col·legi major–, els pisos compartits s’han convertit en l’opció perfecta entre els joves que cursen ací estudis universitaris.

Un aspecte positiu del mercat immobiliari que mou aquest sector, és que promou la rehabilitació d’habitatge i, en conseqüència, la regeneració urbana, una qüestió que destaca el director del Campus d’Alcoi de la UPV, Pau Bernabeu. Precisament aquesta universitat compta amb una bossa de pisos de lloguer dirigits a l’alumnat, disponible a través de la seua pàgina web, per a d’aquesta manera facilitar la tasca de buscar allotjament durant el curs.

No obstant això, un dels problemes és l’escassa oferta de lloguer en general i de pisos d’estudiants, en particular, una circumstància que ha influït en els preus, que venen patint una escalada en els últims anys. Segons les dades de l’Observatori del Lloguer de la Fundació Lloguer Segur i la Universitat Rei Joan Carles, el nombre d’immobles disponibles per a llogar a Espanya s’ha reduït en més de 200.000 en els últims cinc anys, sobretot a conseqüència de la incertesa jurídica que envolta a aquest sector i que desincentiva als propietaris a traure els seus habitatges al mercat, una situació a la qual Alcoi no és aliena.

D’altra banda, els preus no han deixat de créixer. Des dels 700 euros que es pagaven de mitjana pel lloguer d’un pis en 2019 fins als més de 1.000 que costa arrendar un habitatge en 2024. Alcoi és una ciutat universitària xicoteta i, encara que els preus s’han encarit en els últims temps, encara es mantenen en uns límits acceptables.

“A Alcoi estan pagant entre 150 i 180 per habitació, 250 com a màxim, despeses a part, en pisos de tres o quatre habitacions. Els preus han pujat bastant, però no arriben al nivell de València, que quasi duplica el preu dels pisos”, explica la propietària d’una immobiliària de la ciutat, qui adverteix que la insuficient oferta i els alts preus acaben generant altres problemes, com la proliferació de pisos en situació irregular, fins i tot opcions d’allotjament de dubtosa legalitat.

“Estan eixint pisos de davall de les pedres”, assenyala aquesta gestora immobiliària, que denuncia que l’elevada demanda està donant lloc a l’especulació. “S’estan donant casos de gent que rehabilita baixos en edificis i ofereix pisos sense disposar de cèdula d’habitabilitat, fins i tot pisos compartits amb habitació en el menjador”, comenta.

Pot llegir la notícia completa en l’edició de El Nostre del divendres 20 de setembre de 2024.

Send this to a friend