FESORD CV inaugura una nova agència a Alcoi per a millorar l’atenció de les persones sordes de la zona

La pluja va obligar a iniciar les activitats a la Sala Àgora i posteriorment es van continuar en La Glorieta

FESORD CV inaugura una nova agència a Alcoi per a millorar l'atenció de les persones sordes de la zona
L’alcalde i representants de FESORD i l’associació alcoiana, en la nova seu.

FESORD CV, la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana, va celebrar aquest dissabte a Alcoi el Dia Internacional de les Persones Sordes (DIPS). APESOALCOY, Associació de Persones Sordes d’Alcoi, va ser l’encarregada d’organitzar el programa d’activitats que van gaudir centenars de persones arribades de diferents punts de la Comunitat Valenciana i altres regions del nostre país.

La pluja va obligar l’organització a iniciar el programa d’activitats a la sala Àgora Alcoi, lloc en el qual es va oficiar per part de les autoritats, la inauguració de la jornada. El temps va donar una treva i va permetre que les persones sordes es desplaçaren a la Glorieta, on van poder gaudir dels diversos estands informatius i activitats que l’entitat alcoiana al costat de la federació valenciana va preparar per a aquesta edició del DIPS.

La primera part de la jornada, va arrancar amb la lectura del manifest sota el lema, ‘Llengües de Signes per Dret. SUMA’T!’. La Federació Valenciana s’uneix a la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE), que destacava en el text la necessitat de situar les llengües de signes en l’eix de qualsevol política pública i normalitzar el seu ús com una llengua més, reivindicant una vegada més que es dote a les persones sordes d’un major nombre de recursos, gratuïts i de qualitat en tots els àmbits de la vida, i donar resposta a les seues necessitats, així com apostar per una educació equitativa, inclusiva i de qualitat.

Per part seua, la presidenta d’APESOALCO, Isabel Escriche, va donar la benvinguda a tots els participants de la jornada i va agrair que el moviment associatiu haja recolzat aquesta edició del Dia Internacional de les Persones Sordes “és un orgull veure a quantitat de persones sordes a la nostra ciutat gaudint, però alhora donant visibilitat a les necessitats per les quals hem de continuar treballant”.

Carolina García, presidenta de Fesord, va deixar constància de “la importància que té per a les persones sordes d’aquestes comarques el dia de hui en el qual hem inaugurat una nova agència de FESORD CV a la ciutat per a acostar els nostres serveis a les persones sordes que viuen en la zona. El nostre objectiu és descentralitzar els serveis amb la finalitat que cada vegada més persones sordes i les seues famílies puguen beneficiar-se de les nostres ajudes, cursos, activitats, atenció especialitzada, etc; i d’aquesta manera dignificar les seues condicions de vida”. Sobre la jornada va agrair a totes les associacions que formen part de la Federació “el suport un any més a les activitats organitzades per a commemorar el DIPS, hem de continuar treballant units i amb força perquè les persones sordes continuem guanyant en drets”.

El president de la CNSE, Roberto Suárez, va traslladar als assistents “les persones sordes portem anys reivindicant que la llengua de signes siga present en tots els àmbits socials per a aconseguir una igualtat real. Necessitem recursos i suport institucional i econòmic per a continuar avançant en drets, cal mantindre la col·laboració amb les administracions públiques i no hem de donar ni un pas arrere, perquè són drets que tenim per llei”.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, va donar la benvinguda als assistents a la ciutat, i va destacar que “estem molt contents que aquesta edició s’haja celebrat a Alcoi; és un dia en què la reivindicació també és important perquè queden encara moltes barreres per superar, som ací per a reafirmar el nostre compromís per a treballar per una societat molt igualitària”. Respecte a la inauguració de la nova agència de FESORD CV a Alcoi va recalcar “la seua importància i que és el fruit del treball i esforç de FESORD CV cap a eixe camí per a la igualtat”.

Les activitats previstes per a la vesprada es van haver de suspendre a causa de la meteorologia. Malgrat la pluja, va ser una jornada de convivència, plena de diversió i de cultura en llengua de signes, preludi d’uns dies de celebració molt importants per a les persones sordes com són els que conformen la Setmana Internacional de les Persones Sordes.

L’Associació de Persones Sordes Castelló (APESOCAS) que complirà 50 anys d’història l’any vinent, serà l’associació organitzadora del Dia Internacional 2025.

Send this to a friend