Alfons Llorenç i La Dependent, Premis 9 d’Octubre

Així ho ha decidit el Consell de Cultura després de la votació de les diferents candidatures

Alfons Llorenç i La Dependent, Premis 9 d'Octubre
Alfons Llorenç i La Dependent després de rebre un guardó el mes de maig passat.

Resta menys d’un mes per al Dia de la Comunitat Valenciana, el 9 d’Octubre, i hui mateix s’han anunciat els premiats a Alcoi.

El Consell de Cultura ha pres la decisió després de la votació de les diferents candidatures, i els guanyadors dels Premis 9 d’Octubre d’Alcoi són Alfons Llorenç i La Dependent, a títol individual (en aquest cas, pòstum) i col·lectiu respectivament.

Alfons Llorenç i Gadea va nàixer a Alcoi el 1951, i va morir recentment, el 17 de juliol d’enguany. Llicenciat en Filologia per la Universitat de València, era diplomat en Estudis Avançats, professor de Lingüística Valenciana i Mestre de Valencià. Va treballar a RTVE i va ser redactor a TVE (València) i director dels programes Gent, terres i camins (1981), Parle vosté (1984), Esbós de ciutat, Generalitat (1987) i com a realitzador va ser cap d’emissions de la cadena Hispavisión. Va ser corresponsal de Destino, Canigó, i El Noticiero Universal, va col·laborar en Las Provincias, Diario de Valencia, Levante, El País, Triunfo, i altres.

També, va ser cap del Gabinet de Premsa del Consell del País Valencià (1978-1980), comissari per al 750è Aniversari del Naixement del Poble Valencià, assessor per a assumptes culturals del president de la Generalitat Valenciana (1989-1995), alcalde de Planes de 1991 a 1999 i president de la Mancomunitat de Municipis El Xarpolar.

Pel que fa a La Dependent, aquesta companyia de teatre d’Alcoi té una llarga història que abasta vora tres dècades. El grup s’ha mantingut fidel a un projecte teatral que es defineix a cavall entre la tradició i la modernitat, amb una clara voluntat de donar suport a la dramatúrgia valenciana contemporània en valencià. Per trobar el seu origen, cal remuntar-se a l’any 1987. Pep Cortés, provinent de la tradició teatral que representava La Cazuela, es va envoltar d’un equip de joves actors i va obrir una via professional dins del teatre a Alcoi. La companyia és coneguda, entre d’altres, per dur a terme des de 1989 les representacions del Betlem de Tirisiti.

La regidora de Cultura, Elisa Guillem, una vegada presa aquesta decisió s’ha posat en contacte tant amb la companyia teatral com amb la família d’Alfons Llorenç, per transmetre’ls el seu reconeixement. Guillem s’ha mostrat “molt satisfeta amb aquesta decisió” i destaca el “compromís cívic i cultural dels guanyadors”.

Send this to a friend