Tradició i espectacle s’uneixen en les esperades festes d’Ibi

Les Entrades de Moros i Cristians de hui és un dels actes més esperats

Tradició i espectacle s'uneixen en les esperades festes d'Ibi
Un moment de l’Entrada cristiana del passat any.

Ibi acomiada l’estiu amb les seues Festes de Moros i Cristians, celebracions en honor a la Verge dels Desemparats que ofereixen en aquest 13 de setembre un dels dies més esperats dins de la completa programació que es ve desenvolupant en les últimes setmanes. Les desfilades dels bàndols de la creu i de la mitja lluna seran els protagonistes de la jornada esperant-se en tots dos una participació que ronda les tres mil persones, sumant entre festers i músics, segons informaven ahir des de l’Ajuntament de la Vila Joguetera.

LES ENTRADES
L’Entrada Cristiana centra totes les mirades durant el matí del divendres estant previst que la mateixa comence a les 10:45h mentre que a les 16:45h de la vesprada, seran les hosts mahometanes les que efectuen l’anhelada “arrancà’.

En aquesta ocasió la comparsa de Contrabandistes exerceix el càrrec de Capità Cristià en la persona de José Ignacio Brotóns Pina, acompanyant-li com a banderera Mari Trini Díaz González, al mateix temps que Daniel Navarro Moltó exercirà de màxim representant de les tropes àrabs per la comparsa Pirates tenint a Alina Avram en el paper de banderera. A aquests càrrecs els abrigallen la resta de formacions, amb les seues respectives bandereres i bandes de música, destacant en el bàndol cristià les comparses de Cides, Guerreros, Mozárabes, Templarios, Almogávares i Maseros mentre que en el moro trobem als Almorávides, Argelianos, Chumberos, Mudéjares, Beduinos i Tuareg.

ALTRES ACTES DESTACATS
Al marge de les Entrades, les Festes iberudes tenen reservats altres moments significatius com l’Entrada Infantil, la Diana, el Contraban, les Ambaixades, els trets d’arcabusseria, l’ofrena floral, les guerrilles i les celebracions religioses dedicades a la patrona, als quals s’afig un acte singular que marca la diferència respecte a altres poblacions que celebren aquests festejos com el judici sumaríssim i afusellament del Moro Traïdor. La intensa activitat festiva es combina amb una variada oferta d’oci en la qual no falten iniciatives com el tardeo en la Plaça de la Palla igual que en 2024 s’han incorporat novetats en matèria d’infraestructures com la instal·lació d’una tribuna adaptada per a persones amb mobilitat reduïda en l’avinguda Joaquín Vilanova amb una capacitat per a vint persones. Finalment, s’ha perfilat un ampli dispositiu de seguretat per a garantir que les Festes transcórreguen amb total normalitat en el qual estan implicats diferents cossos i seguretat de l’estat.

Així mateix, es contemplen dins d’aquest últim mesures com la col·locació de grans blocs de formigó en les entrades dels carrers per on es realitzen els principals actes festers per a evitar que puguen accedir vehicles a gran velocitat.

Tradició i espectacle s'uneixen en les esperades festes d'Ibi
Programa d’actes de les festes de Moros i Cristians d’Ibi.

Send this to a friend