Compromís es posiciona junt al veïnat i mostra el seu rebuig al projecte fotovoltaic a la Vall de Polop

Es tracta d’una planta de 49 MW i vora 70 hectàrees situades entres dos parcs naturals

Compromís es posiciona junt al veïnat i mostra el seu rebuig al projecte fotovoltaic a la Vall de Polop
Reunió convocada per Compromís en Àgora.

El vicealcalde d’Alcoi, Àlex Cerradelo, i la regidora de Transició Energètica, Elisa Guillem, junt a altres membres de Compromís, s’han sumat al rebuig del veïnat de la Vall de Polop al projecte que pretén instal·lar una gran planta fotovoltaica de 49MW i 68 hectàrees a la zona, “una ubicació entre dos parcs naturals i una zona de gran valor ambiental”. Es destaca que la planta està projectada per una filial d’Iberdrola, pel que “no suposa un canvi del model energètic”. De fet, comenten que “tot i afectar greument a l’entorn natural alcoià, l’energia generada no serà d’ús per a la ciutat d’Alcoi, sinó que es connectarà amb Castalla i es distribuirà com decidisca l’empresa”.

Davant aquesta situació, des de Compromís han organitzat aquesta setmana un trobada amb el veïnat de la zona i diferents associacions, per acordar les actuacions a realitzar. El projecte de la planta fotovoltaica actualment es troba en període d’exposició pública en la Conselleria, i és per això que Compromís ha anunciat que donarà suport a les al·legacions que presenten les diferents entitats. Entre els col·lectius assistents es troben l’Associació de Veïns de la Vall de Polop, la Coordinadora d’Estudis Eòlics, la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, el Centre Excursionista d’Alcoi (secció BTT), La Carrasca-Ecologistes En Accció i alguns veïns de Montesol i Baradello. També, s’han apropat a la reunió membres de Guanyar.

Des de Compromís, tant Cerradelo com Guillem han explicat que el seu grup aposta per “la transició energètica de veritat, fomentant l’autoconsum i la instal·lació de plaques solars a espais adequats i amb el mínim impacte natural, com hem fet al Poliesportiu”. Per això, els regidors han defensat que “la destrucció d’un paratge natural com la Vall de Polop per a la instal·lació de plaques no és la millor alternativa”, sinó que aposten per “ocupar primer espais com teulades i zones industrials”. Per això, anuncien que des de l’Ajuntament ja treballen en la creació d’una Comunitat Energètica Local, un model que “posa l’energia en mans de la gent, perquè el veritable canvi de model és que siguem els amos de la nostra energia”.
Els diputats de Compromís a Les Corts, Juan Bordera (d’Alcoi) i MJ Calabuig (de Banyeres), han assistit i han oferit el seu treball parlamentari per “actuar des de tots els fronts”. Igualment, el Secretari Comarcal de Compromís, Samuel Medina, ha volgut afegir que el projecte té implicacions per a altres municipis de la comarca, principalment de la Foia de Castalla, ja que la zona de Polop on estaria ubicada la planta limita amb aquestes poblacions i les línies elèctriques creuen la serra i el terme d’Onil. És per això que també han participat de la trobada regidors de Compromís a Ibi i Onil i els col·lectius Amics de les Muntanyes i l’Associació Cultural El Teix. Medina ha comentat que “en aquestes poblacions, a més, hi ha projectes semblants amb gran contestació social”.

En definitiva, tant des de Compromís com per part del veïnat es mostren preocupats perquè Conselleria puguen donar llum verda a aquesta planta fotovoltaica. Per això, en aquesta fase se centraran en la presentació d’al·legacions, “moltes de les quals ja estan redactades i compten amb arguments i base tècnica més que suficients per rebutjar el projecte”. A més, no han descartat la celebració de més reunions amb més col·lectius per seguir amb la reivindicació.

Advertisements

Send this to a friend