Nou decret per a impulsar la construcció d’immobles protegits

Ha sido presentado por Carlos Mazón y busca facilitar el acceso a jóvenes y familias

Nou decret per a impulsar la construcció d'immobles protegits
CARLOS Mazón durant la presentació del nou decret d’Habitatge de *Protecci´posa Pública.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha explicat que amb el decret nou de vivendes de protecció pública (VPP) “fem un pas més en el nostre compromís amb la legislatura de la vivenda, ja que aportem solucions reals i factibles per a incentivar la construcció de noves vivendes que faciliten l’accés a jóvens i famílies al mercat immobiliari”.

El cap del Consell ha participat en la presentació del nou decret de VPP de la Comunitat Valenciana en un acte en el qual també ha assistit la vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero.

El president ha assenyalat que l’objectiu d’este nou decret és “actualitzar la normativa a l’escenari actual per a afavorir que la vivenda de protecció pública siga una opció possible per a tots els valencians, castellonencs i alacantins que demanden una residència nova i corregisca la situació del mercat immobiliari a la Comunitat Valenciana després d’anys d’inacció en esta matèria”.

D’esta manera, ha detallat que l’objectiu d’este marc normatiu és activar el mercat immobiliari de vivenda protegida per a “fer-la més accessible per a la ciutadania, especialment per a jóvens”.

Així, el màxim representant de l’Executiu valencià ha assenyalat que este reglament “inclourà una categoria de vivenda jove destinada a menors de 35 anys, ajustant la renda per a facilitar l’accés dels jóvens a estos immobles”. “A més, -ha continuat- el decret establirà l’obligació que totes les promocions VPP, tant públiques com privades, continguen una reserva mínima del 40 % per a menors de 35 anys”.

Així mateix, a través d’esta norma podran beneficiar-se les famílies monoparentals, famílies amb alguna persona amb discapacitat o dependència o víctimes de violència de gènere. El reglament també incrementarà el nivell de renda màxim per a accedir a una vivenda protegida per a les famílies que tinguen majors a càrrec seu o fills amb edats entre els 18 i els 35 anys.

Simplificació, seguretat i dinamisme

El president ha destacat la col·laboració d’institucions públiques i privades i representants de la societat civil en l’elaboració d’este marc normatiu que “impulse la construcció de vivendes assequibles i accessibles que revertisca la manca d’oferta de vivenda dels últims anys i una política ineficaç”. De fet, Mazón ha lamentat que el desequilibri entre l’oferta i la demanda haja fet que entre 2015 i 2023 “el preu del lloguer va augmentar en un 90 % i el de compra, en un 49 %”.

En este sentit, el cap del Consell ha assenyalat que amb este decret “volem incentivar els promotors a construir més vivendes protegides, apostant per més simplificació normativa i garantint la seguretat jurídica”.

Així, el reglament introduïx mesures que faciliten i acurten els terminis per a obtindre qualificacions. D’altra banda, el reglament nou mantindrà el caràcter permanent per a totes les vivendes de titularitat pública, al mateix temps que establix diferents nivells de protecció. Així, el període de protecció podrà oscil·lar entre 30 anys per a les promocions en sòls qualificats per a VPP, 20 anys per a les promocions que es desenrotllen en sòls que fins ara es destinaven a construir vivendes lliures i 15 anys per a les vivendes definides com a vivenda jove.

A més, el nou decret desplegarà un sistema nou per a fixar preus màxims. Es tracta d’un mòdul dinàmic pioner a Espanya que, sobre la base dels costos d’edificació, s’ajustarà d’acord amb l’evolució dels preus de mercat de la vivenda lliure, la pressió demogràfica i l’evolució de les rendes mitjanes en cada un dels municipis de la Comunitat Valenciana.

El president ha explicat que “este mòdul dinàmic i d’actualització anual tindrà limitat el seu nivell màxim i permetrà abaratir les vivendes fixant un preu inferior en els municipis en els quals es donen les circumstàncies”. Igualment, ha garantit que “el preu de venda per a les vivendes de protecció pública a la Comunitat Valenciana estiga sempre situat per davall dels preus de mercat per a la vivenda lliure”.

La legislatura de la vivenda

Durant la seua intervenció, Mazón ha apuntat que “este reglament nou de VPP és la primera pedra d’un projecte legislatiu molt més ampli, i d’un conjunt d’accions que asseguren una resposta eficaç del Consell a les necessitats d’accés a la vivenda a la Comunitat Valenciana”.

Així, a este nou decret se sumen altres iniciatives com el Pla Viu, que preveu construir 10.000 noves vivendes assequibles, al qual ja s’han adherit més de 200 municipis de la Comunitat Valenciana.

Igualment, ha fet valdre la línia d’avals de l’Institut Valencià de Finances (IVF) per a menors de 45 anys, dotat amb 20 milions d’euros. Una iniciativa que permet que el comprador obtinga un préstec de fins al 95 % del preu de la vivenda.

Així mateix, ha recordat les mesures fiscals per a facilitar l’accés a la vivenda amb la reducció d’un 25 % de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP). Així, per a menors de 35 anys, col·lectius més vulnerables i compradors de vivendes de protecció oficial de règim general s’ha rebaixat l’ITP al 6 %. En els dos casos, amb un valor de la vivenda de fins a 180.000 euros.

De la mateixa manera, s’ha referit a l’ampliació del Bo Lloguer Jove 2023-2024, que ha permés beneficiar 5.640 menors de 35 anys, un 44 % més que l’última convocatòria. Així, per a estes ajudes s’han destinat 31,9 milions d’euros, amb un increment del 40 %.

Advertisements

Send this to a friend