Lucía Pascual: “Alcoi ha de tornar a estar en el mapa”

Agafa el relleu de Pablo de Gracia després de sis anys en el càrrec i es converteix en la primera dona presidenta de la Cámara

Lucía Pascual: “Alcoi ha de tornar a estar en el mapa”
Lucía Pascual en un despatx de la Cámara de Comerç durant l’entrevista. LUCIO ABAD

Lucía Pascual, responsable de l’empresa Transportes Antonio Pascual, sempre ha destacat per la seua discreció en el treball, però les circumstàncies en la Cámara de Comerç d’Alcoi, després de la dimissió de Pablo de Gracia com a president, l’han portada a assumir el càrrec fins a 2026. L’empresària alcoiana es va unir al comité executiu de Gràcia en 2018 i en les eleccions de 2022, va continuar com a tresorera. Ara, Pascual fa història en convertir-se en la primera dona a presidir la Cambra, amb l’objectiu de mantindre la línia de treball i projectes del seu predecessor.

–Quants anys porta en la Cambra de Comerç d’Alcoi i que rols ha exercit?
En el 2018 vaig entrar en el ple, en el comité executiu de Pablo. Quan van passar els quatre anys, en 2022, Pablo va eixir reelegit com a president. En eixe moment el tresorer es va jubilar i jo vaig adquirir el càrrec de tresorera, en el qual he estat dos anys, fins ara.

–Com arriba a ser presidenta?
Tot comença quan a Pablo de Gracia li sorgeix una nova ocupació, ell volia, però que li impedia continuar sent el president. En el comité executiu ens el van comentar i, la pròxima a ocupar el càrrec, per les premisses que té, era jo. En el comité no volíem que fora un canvi dràstic, l’única cosa que buscàvem era continuïtat per a continuar amb els projectes que s’havien començat. Ens van plantejar uns terminis per a la nova candidatura i jo sincerament esperava que algú diguera que volia ser-ho, perquè quan la teua no ho tens pensat, d’un dia a un altre és complicat, però finalment ningú es va presentar. Des del primer moment vaig sentir molt de suport pel ple, perquè encara estant de vacances, quasi tots els seus membres van vindre a donar-me suport. També agraïsc a Pablo tot el temps que ha dedicat a aquesta entitat. Va agafar el càrrec fa sis anys, quan estàvem en una crisi econòmica recurrent i, gràcies al seu esforç, hem pogut revertir la situació.

–Quines són les línies de treball que seguirà?
En primer lloc, continuarem lluitant per l’expansió del sòl industrial a la ciutat. Si no tenim sòl industrial, les empreses locals no poden créixer i no poden vindre noves empreses. D’altra banda, l’exportació continuarà sent una prioritat per a la Cambra, perquè els nostres empresaris coneixen el seu entorn però han d’eixir fora i vendre en l’exterior. Per a això, programes com Expande i Expande Digital continuaran sent clau per a ajudar les empreses alcoianes a vendre en mercats internacionals.
Unes altres de les línies de treball continuarà sent l’enfortiment del comerç de proximitat mitjançant els esmorzars al migdia per a comerciants, la Nit del Comerç o la campanya de bons de consum. A més, la iniciativa Accelera PIME continuarà sent fonamental per a fer costat a les petites i mitjanes empreses locals en el seu procés de digitalització i modernització. El turisme és una altra àrea d’interés. Encara que Alcoi atrau turistes en dates destacades com a Nadal, la Fira Modernista i les festes de Moros i Cristians, busquem impulsar noves activitats, com el concurs de tapes que es fa des de fa diverses edicions, per a atraure visitants durant tot l’any.
Un punt que també seguirem en el nou mandat és la de consolidar la influència de la Cambra per a impulsar millores a Alcoi, entre les quals destaquen la millora de la connexió ferroviària amb València, l’optimització de les carreteres o l’agilitació de tràmits administratius.
Tampoc volem oblidar el compromís amb els Premis Cambra Alcoi. És important premiar a les empreses de la ciutat i, per això, continuarem amb la tercera edició dels guardons.

–Què suposa ser la primera dona a ostentar el càrrec?
En passar de tresorera a presidenta, quedava lliure el lloc de tresorera, i ara ha sigut ocupat per Isabel Calatayud. Amb aquests canvis, el comité executiu ha passat de tindre més dones que homes i jo m’he convertit en la primera dona a ocupar el càrrec. Encara que no hauríem d’estar parlant d’això, perquè hauria de ser natural, és una cosa que destaca en un món tan masculinitzat.

–Com afronta aquests dos anys de càrrec?
Amb molta il·lusió, força i ganes de continuar amb el projecte que s’havia iniciat. És una responsabilitat molt gran, però tinc molta gent que em dona suport i intentaré fer el meu treball tan bé com siga possible, sabent que sempre hi haurà els qui no estiguen d’acord amb les decisions.

–Quins potencials té Alcoi i què s’ha de fer per a millorar?
Comptem amb un potencial humà molt valuós gràcies a les nostres universitats i escoles, i hem d’esforçar-nos per retindre eixe talent i que no es vaja després de completar la seua formació. Alcoi ha de tornar a estar en el mapa. La província d’Alacant compta amb tres cambres de comerç: la d’Oriola, la d’Alcoi i la d’Alacant, que representa a tota la província i això és gràcies a tot el treball realitzat i al nostre potencial. Hem d’unir forces per a aconseguir el millor per a Alcoi. És fonamental que treballem junts, des de l’Ajuntament, la UPV, el CEEI, la Mancomunitat, etc, per a impulsar millores, perquè, al final, tots som part d’això.

Advertisements

Send this to a friend