Intel·ligència Artificial per a millorar el diagnòstic del càncer de mama
Sanitat implantarà des del mes de setembre un nou sistema de lectura d'imatges
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha avançat que “la Conselleria de Sanitat implantarà des del mes de setembre un nou sistema de lectura d’imatges a través d’Intel·ligència Artificial (IA) que s’aplicarà en mamografies per a col·laborar en el diagnòstic i agilitzar els temps del procés”. El cap del Consell ha posat en valor l’ús d’aquesta tecnologia per “la seua capacitat per a analitzar imatges mèdiques, processar dades multimodals i oferir suport en la presa de decisions clíniques ha millorat l’exactitud, velocitat i eficiència dels diagnòstics mèdics”.
Mazón ha explicat que “gràcies a aquest nou sistema s’aconseguirà una major precisió en la lectura de les imatges, la qual cosa suposa, a més d’una millora dels diagnòstics, prioritzar els casos de sospita i reduir el temps d’accés als tractaments”.
Així mateix, ha destacat que “una de les nostres prioritats és aplicar aquestes noves tecnologies en la lluita contra el càncer, el nostre principal enemic”. Així, aquest nou sistema de lectura amb intel·ligència artificial s’aplicarà inicialment en quatre Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM), de manera que es puga dur a terme una avaluació del procés per a implantar-lo, a partir de desembre, en totes les UPCM de la Comunitat Valenciana.
En concret, aquest projecte pilot s’instal·larà a l’Hospital Clínic i l’Hospital de La Fe a València, el centre hospitalari Doctor Balmis d’Alacant, i a l’Hospital General de Castelló.
La lectura de les mamografies amb IA permetrà estratificar les imatges en aquelles amb resultat negatiu, sospita intermèdia o sospita alta de possible càncer de mama. Aquesta classificació es realitza en un període de temps molt breu, de manera que la dona rebrà el resultat de la prova amb major celeritat, i es facilitarà en els casos de sospita de càncer de mama, l’accés a les proves complementàries i si és el cas al tractament siga més ràpid.
A més, suposarà una reducció en un 40% de la càrrega assistencial en les UPCM i els serveis de radiologia, ja que els professionals se centraran en els casos en els quals es detecta una sospita. A més, permetrà complir amb la finalitat del programa de cribratge de càncer de mama i que les dones es puguen realitzar una mamografia cada dos anys, tal com estableix el protocol.
Compromís “ferm” contra el càncer
El cap del Consell ha posat en valor el compromís que està fent el Govern valencià per a “dotar dels mitjans, serveis i tecnologia per a lluitar contra aquesta malaltia des del sistema públic sanitari de la Comunitat Valenciana”. En aquest sentit, el president ha indicat que “estem destinant recursos en totes les àrees, des de l’atenció primària a la més especialitzades per a combatre el càncer des de la prevenció o la detecció precoç als estadis més avançats amb la tecnologia més capdavantera”.
Així, ha assenyalat com a exemple l’activació de la prototeràpia a l’Hospital de La Fe que “situarà a la Comunitat Valenciana en l’avantguarda de la lluita contra el càncer”. Un projecte que compta amb una inversió de 50 milions d’euros, la meitat de les quals corresponen a l’equip donat per la Fundació Amancio Ortega.
També ha fet referència a la inversió de tres milions per a l’adquisició de 10 nous mamògrafs, la instal·lació de radiocirugía Gamma *Knife a l’Hospital Clínic de València o la posada en marxa d’un servei de radioteràpia a l’hospital comarcal de Gandia que evita a malalts de càncer desplaçar-se fins a València, o la implementació en el d’un equip d’última tecnologia que permet realitzar radioteràpia adaptativa valorat en 3,8 milions d’euros, entre altres.