Mosaic agroforestal: 1.000 euros per treballar la terra

La coordinadora d’estudis eòlics ha traslladat la proposta a Les Corts valencianes

Mosaic agroforestal: 1.000 euros per treballar la terra
La prevenció d’incendis és el principal objectiu de la proposta. ARXIU

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i l’Associació El Rentonar han presentat una proposta davant la Mesa de les Corts Valencianes perquè es tramite en la Comissió de Peticions una iniciativa que busca compensar econòmicament a agricultors i associacions que mantinguen les seues terres cultivades, contribuïsquen a la conservació del paisatge agrari i revitalitzen la població rural, que actualment tan sols en el sud de la província d’Alacant representa un 5% dels habitants enfront d’un 95% de les ciutats, majoritàriament costaneres.

L’objectiu de la proposta és recuperar el Mosaic Agrari, un paisatge caracteritzat per la intercalació de vegetació de muntanya i bancals de cultiu, que és vital per a la vertebració del territori interior i la prevenció d’incendis forestals. La iniciativa subratlla la importància de mantindre els pobles vius i les seues terres treballades, argumentant que l’abandó de les terres provoca la invasió de pins i augmenta el risc d’incendis per la quantitat de combustible que es genera. Recuperar el mosaic i la població rural no hauria de ser tasca difícil, a causa del vincle emocional que uneix a les persones amb els seus pobles, però aquestes manquen d’estímuls, sobretot econòmics.

La proposta transversal i sense tints ideològics inclou que el Consell arbitre el pagament de subvencions de 1.000 euros per cada 10 hectàrees treballades a l’any, com una ajuda destinada a recuperar el minifundi que caracteritza el sistema agrari del territori i dirigida a aquells que ja mantenen les seues terres en producció, així com un incentiu perquè nous agricultors reprenguen les terres abandonades, sense importar si obtenen un benefici econòmic directe, sent un resultat col·lateral, que més joves es dediquen a l’agricultura de manera professional. A més, se suggereix que aquesta ajuda no tribute en l’IRPF, ja que no s’aconseguiria un reclutament del perfil de gent que accediria, majoritàriament persones jubilades i que entenen el cultiu com una activitat secundària.

D’altra banda, des de la Coordinadora demanen que aquestes ajudes o subvencions, es financen amb fons destinats a la lluita contra incendis forestals. Segons els promotors, el cost d’aquesta mesura representaria només una tercera part dels diners que es destina a un incendi de xicoteta magnitud, com l’ocorregut en Benasau i Penàguila fa escassos dies pel que seria una despesa assumible i no suposaria incrementar el desemborsament econòmic.

La petició ja ha sigut registrada en la Mesa del Consell i s’espera que la Comissió de Peticions estudie la seua viabilitat econòmica en els pròxims mesos. La iniciativa, la qual s’ha estés a diferents entitats vinculades al territori, cerca no sols la conservació del paisatge, sinó també el foment de l’activitat agrícola en les zones rurals, contribuint a la lluita contra la despoblació i l’abandó del territori.

Advertisements

Send this to a friend