L’oferta d’escoletes públiques dona resposta a la demanda per al pròxim curs

Després d'alguns anys amb dèficit de vacants, en aquesta ocasió encara queda alguna plaça disponible

L'oferta d'escoletes públiques dona resposta a la demanda per al pròxim curs
Imatge d’un Carnestoltes de l’escoleta de Batoi, en la qual hi ha 4 vacants per a alumnat de dos anys. ARXIU

Les escoles municipals, conegudes com ‘escoletes’, que cobreixen l’edat d’escolarització de 0 a 3 anys, juguen un paper clau en la conciliació laboral i familiar. Aquest és un dels aspectes que destaca a ElNostre el regidor d’Educació d’Alcoi, Alberto Belda, després de conéixer les dades de matriculació en aquests centres per al curs 2024-2025: “estem molt contents de poder oferir aquest servei, que ve tan bé a les famílies per a poder deixar als seus fills. En aquests temps, el més habitual és que treballen les dues persones de la unitat familiar i hagen de fer ús de les escoles municipals”.

La nostra ciutat disposa de tres ‘escoletes’: la de la Zona Nord, Jesuset del Miracle (en el barri de Santa Rosa) i la de Batoi. A més, hi ha un centre dependent de la Generalitat, que és El Partidor.

Les dades de matriculació reflecteixen que l’oferta actual respon a la demanda que hi ha hagut per al curs que s’iniciarà després de l’estiu, i que canvia la tònica dels últims anys, en els quals s’havia registrat un dèficit de vacants –almenys en les llistes provisionals–. Eixes dades van indicar que per al curs 23-24, almenys 43 #xiquet es van quedar sense plaça –inicialment– en disparar-se la demanda en un any.

I és que, en les tres escoles municipals s’han registrat 262 matriculacions, copant així la pràctica totalitat de vacants disponibles, ja que únicament queden quatre places per a alumnat de dos anys en Batoi.

Per centres, tal com s’ha indicat prèviament, en Batoi hi ha quatre vacants i hi ha hagut 64 matriculacions; en el *Jesuset del Miracle s’han registrat 100 xiquetes i xiquets matriculats i 98 en la Zona Nord.

D’altra banda, l’escola del Partidor ha tingut 48 matriculacions i queden 6 places vacants, 2 d’elles en bebés de 0 anys i 4 en dos anys. En total, sumant les tres ‘escoletes’ que depenen de l’Ajuntament d’Alcoi, i la que és dependent de la Generalitat Valenciana, s’han produït 310 matriculacions.

Cal recordar que el consistori alcoià no disposa de les dades de matriculació dels centres concertats, per la qual cosa no se sap amb exactitud ni la totalitat de places oferides, ni tampoc la demanda que s’ha produït per al curs 2024-2025.

Alberto Belda remarca que, una població com Alcoi, d’al voltant de 60.000 habitants, compta amb tres ‘escoletes’ públiques, una quantitat molt similar a la que “té una ciutat com València”. Així, l’edil fa una valoració positiva de les dades de matriculació al pràcticament omplir totes les places vacants: “és un símptoma que les coses s’estan fent bé i que la gent confia en els serveis que donem en les escoletes”.

Belda al·ludeix a més a la gratuïtat universal anunciada des de la Generalitat el mes d’abril passat per al pròxim curs en l’escolarització de 0 a 3 anys. Sobre aquest tema, cal indicar que al juny la conselleria d’Educació va anunciar una inversió de més de 162 milions d’euros perquè aquesta decisió anara efectiva en tot el territori de la Comunitat Valenciana, oferint ajudes econòmiques mensuals variables, depenent de l’edat del xiquet o de la xiqueta.

“Crec que, entre les escoles municipals, la del Partidor, conjuntament amb les privades, que moltes d’elles són concertades, l’oferta està molt completa a Alcoi i tothom pot tindre l’oportunitat de tindre plaça”, conclou el regidor d’Educació, Alberto Belda.

Send this to a friend