Juan Pérez Miralles torna als orígens

Autor del cartell anunciador de la Romeria en honor a la Verge dels Lliris

Juan Pérez Miralles torna als orígens
Juan Pérez Miralles treballant en el seu estudi.

El pintor alcoià Juan Pérez Miralles (1969) és el brillant autor del cartell que anuncia les festes de la Verge dels Lliris, que tindran lloc el mes vinent de setembre. Es considera primer pintor, perquè va estudiar Belles Arts a València, “però després em vaig especialitzar en restauració”.

La seua tesi doctoral es va centrar, de fet, en la intervenció sobre patrimoni cultural. “Aprenent de molt, mestre de res”, recorre a dir, perquè l’apassiona pintar, igual que fer escultura, gravat, dibuixos i fins i tot fotografia, “tot el relacionat amb l’art”.

Hui dia el seu principal treball és la restauració de grans formats, com els de Francisco Laporta a l’església de la Capella, “o les obres de Sant Mauro”. A la seua labor aplica nombroses tècniques, les que ha anat aprenent, i també pinta directament en bolígraf, molt més ràpid i net.

Pérez Miralles és funcionari del servei de restauració de la Diputació de Castelló i viu a València. “Vaig i vinc tots els dies, una hora de trajecte”.

REFERENTS I ESTIL
Respecte als seus principals referents, l’artista confessa que, després d’estudiar en Els Salesians, el primer va ser Ramón Castañer, pintor local, posseïdor del mural de San Pancracio que “veia de xicotet cada vegada que anava a missa”.

Uns altres podrien ser el seu amic Germán Aracil, tristament desaparegut fa poc temps, “dels millors pintors a nivell de pastís de tot el panorama nacional”, i Ignacio Trelis, “al qual també em va unir una bonica amistat, aprenent moltíssim d’ell”.

És complicat definir l’estil de Pérez Miralles, perquè pot fer tant un cartell modernista com un altre totalment dispar. “Em moc un poc pel que veig i m’abelleix en eixe moment”, recalca.

Es podria indicar que és eclèctic, malgrat que li encanta el figuratiu i intenta ser més naturalista: “m’agrada la figura humana, el retrat, encara que a vegades puc introduir paisatges o naturaleses mortes, perquè sempre busque un motiu, una idea”.

EL CARTELL DE FESTES
Pérez Miralles ja va pintar el cartell de festes de la Verge dels Lliris fins a quatre ocasions, fa més de trenta anys. Ara ho torna a fer, però com va sorgir aquesta bonica casualitat?

“Em van cridar per a restaurar la Pelegrina, eixa xicoteta imatge que s’empra per a pujar en romeria i que s’ensenya en els col·legis, perquè els més joves sàpien qui és la patrona d’Alcoi”, apunta.

Es va posar en contacte precisament la presidenta, Reme Perelló, qui coneix a “la meua germana”. Aquesta li va recordar la seua obra passada i “m’ho van proposar, per a veure la meua evolució: i jo, encantat”.

En el cartell, suggereix, et pots eixir un poc, pel fet que anuncia primer la romeria -el 22 de setembre- i després les pròpies festes. “És evident que repetisc elements que ja s’han fet, encara que la meua visió és molt poc comuna”.

Pot llegir el reportatge complet en El Nostre del dissabte 3 d’agost de 2024.

Send this to a friend