Protecció Civil de Banyeres afig als seus treballs la vigilància forestal

Durant els caps de setmana d'estiu

L’agrupació municipal de Protecció Civil de Banyeres de Mariola ha afegit a la feina de casa habituals les de la vigilància forestal durant els mesos de juliol i agost per a previndre incendis en les muntanyes i muntanyes del terme municipal. Aquesta iniciativa, coneguda popularment com Previfoc, es duu a terme els caps de setmana i els dies de màxima alerta amb la col·laboració de voluntaris inscrits expressament per a aquesta labor, convertint-se en una tradició estival que ha demostrat ser crucial per a la protecció de l’entorn natural de la zona.

L’objectiu principal d’aquesta campanya de vigilància és la detecció precoç de qualsevol indici d’incendi forestal, com a columnes de fum o espurnes en la vegetació, que podrien derivar en un foc descontrolat. Els participants en aquesta iniciativa, tant membres de Protecció Civil com voluntaris, estan preparats per a actuar de manera ràpida i efectiva. La seua primera tasca en cas d’albirar un possible incendi és contactar immediatament amb el nombre d’emergències 112, activant així el protocol de resposta que involucra als bombers i altres equips d’emergència.

A més de la vigilància, aquests grups de voluntaris exerceixen una labor educativa fonamental. Informen els ‘caminants’ i visitants sobre les precaucions que han de prendre per a evitar qualsevol risc d’incendi, com no encendre fogates, no llançar burilles de cigarrets al sòl, i mantindre nets els voltants d’àrees recreatives. Aquestes mesures preventives són essencials per a minimitzar els riscos, especialment en èpoques de l’any on les altes temperatures i la sequera augmenten la vulnerabilitat del paisatge.

Les labors de vigilància s’estenen al llarg de diverses zones muntanyenques clau del municipi, incloent-hi la Serra de Mariola, la Serra de la Fontanella, la Solana, i altres àrees com el Capollet de l’Àguila i el Morro del Porc. També es presta especial atenció a espais freqüentats per senderistes, com la Ruta dels Molins i l’àrea recreativa del Molí l’Ombría.

Una de les posicions estratègiques d’observació és el Sant Crist, des d’on es pot albirar una vasta extensió del paisatge, permetent als guaites detectar possibles incendis a gran distància i actuar amb la rapidesa que requereix la situació.

El Previfoc no sols és una mesura de protecció, sinó també una mostra del compromís amb la preservació del seu entorn natural. La participació activa de voluntaris és un reflex de la consciència ambiental i el sentit de responsabilitat de la població.

Send this to a friend