El primer gran incendi de l’estiu va mantindre en suspens a tota la comarca

Relat d'alguns dels veïns afectats per en incendi forestal que va començar a Benasau

El primer gran incendi de l'estiu va mantindre en suspens a tota la comarca
Un dels helicòpters participants en les labors d’extinció descarrega aigua en una zona urbanitzada per casetes pròxima a Penàguila. | LUCIO ABAD

La comarca ha tancat el mes de juliol amb el primer gran incendi de l’estiu, un desastre mediambiental que va posar en escac fa uns dies als habitants dels quatre municipis que s’han vist afectats en major o menor mesura: Benasau, Alcoleja, Benilloba i especialment Penàguila. En aquest últim, les flames han arrasat una zona d’alt valor ecològic, arribant fins i tot a danyar l’emblemàtic Jardí de Santos, on miraculosament només van cremar alguns xiprers.

Just en la part baixa del barranc al qual recau, es troba la casa rural Molí de les Pereres, regentada per Alex Kern. El dimarts, una mitja hora després que s’iniciara el foc, Kern va començar a fer olor de fum en l’exterior de la masia i rampell es va adonar de què es tractava d’un incendi. Ràpidament les flames van trucar a la porta de l’allotjament, que ell mateix va decidir abandonar juntament amb el seu empleat, i un gos i una gata, que per cert va tardar a trobar perquè es va amagar espantada en originar-se l’incendi. Van passar la nit a Gorga, a casa d’un conegut.

El primer gran incendi de l'estiu va mantindre en suspens a tota la comarca
Garatge arrasat en una casa rural situada en un antic molí del riu Penàguila. | LUCIO ABAD

El dimecres al matí, els vam veure descendint per un vessant al costat de la casa, tenyida de negre i repleta d’esquelets d’arbres ‘chamuscados’. Venien de la zona del Jardí de Santos, carregats amb poals i regadores, amb els quals han intentat refrescar el terreny tractant d’ajudar als mitjans professionals desplegats. David contra Goliath.

El propietari de la casa rural es queixa de la falta de manteniment de les muntanyes de la zona, convertits en un polvorí en cas d’incendi. Lamenta l’ocorregut, però al mateix temps dona gràcies que al final s’haja quedat en “un esglai”, perquè va arribar a témer-se el pitjor. El foc va arrasar el garatge de l’habitatge, on tenia guardades les eines i maquinària agrícola, quedant-se a tot just uns metres d’un depòsit de combustible que, d’haver cremat, haguera fet que tota la casa saltara per l’aire.

Per sort, ha aconseguit salvar el seu negoci de la crema, però no ha pogut impedir que aquest quede envoltat d’un escenari fantasmagòric, sense rastre de vegetació viva, el més semblant a un paisatge lunar.

LA PREOCUPACIÓ DELS VEÏNS
Durant el matí del dimecres, la Guàrdia Civil permet que els veïns de Penàguila reallotjats a Benifallim, tornen per uns minuts als seus habitatges per a recollir medicines i altres estris de primera necessitat. Ho fan per torns, mentre la resta espera en l’alberg que Creu Roja ha habilitat al costat del bar de Benifallim. Allí es troba la veïna de major edat de Penàguila, amb 96 anys acabats de complir. Al costat d’ella, diverses dones que esperen, apesarades, les bones notícies que nosaltres els portem: l’incendi evoluciona favorablement, ja no hi ha flama en tot el perímetre.

Això els reconforta, però el que volen és tornar a les seues cases com més prompte millor i retrobar-se amb els familiars que han deixat “a càrrec” del poble, entre ells l’alcalde, Salvador Catalá. Parlem amb un veí que va estar també al capdavant de les labors de defensa dels habitatges, el dimarts, res més declarar-se l’incendi. Explica que la propagació va “ser rapidíssima” i encara que es va resistir a abandonar la seua casa en un primer moment, prompte va veure que no hi havia res que ells pogueren fer. “Només resar i confiar en el treball dels professionals”, relata.

La majoria d’aquests veïns van passar la nit del dimarts reallotjats a Cocentaina, o a casa de familiars a Benifallim, fins i tot tornant a les seues primeres residències, mentre que durant el dia van estar atesos per voluntaris del poble, tant en l’alberg com en el bar.

Notícies relacionades:

Send this to a friend