L’incendi iniciat a Benasau va deixar més de cent desallotjats i 270 hectàrees de muntanya calcinades

Els bombers van poder donar per controlat el foc en la vesprada d'ahir divendres

L'incendi iniciat a Benasau va deixar més de cent desallotjats i 270 hectàrees de muntanya calcinades
Vecinos desalojados aguardan preocupados en el albergue habilitado en Benifallim. | LUCIO ABAD

L’incendi que es va originar a Benasau a principis d’aquesta setmana, que es donava per controlat en la vesprada d’ahir, deixa després de sí el trist balanç de 270 hectàrees de muntanya calcinades, en un perímetre de 25 quilòmetres a la redona comprenent els termes municipals de Benasau, Penàguila, Alcoleja i Benilloba. El vent canviant en les primeres hores del foc, unit a les altes temperatures, que van elevar els termòmetres per damunt dels 40 graus, van dificultar les tasques d’extinció, alhora que van propiciar el ràpid avanç de les flames.

L'incendi iniciat a Benasau va deixar més de cent desallotjats i 270 hectàrees de muntanya calcinades
La delegada del Govern va seguir de prop l’evolució. | LUCIO ABAD

En la nit del dimarts se sumaven més de 120 efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME), que habilitava en l’institut Pare Vitòria d’Alcoi el seu centre d’operacions. Pilar Bernabé, delegada del Govern en la Comunitat, destacava que el treball de la UME durant la primera nit havia sigut “clau” en l’evolució de l’incendi, com també el caràcter “extraordinari” de l’ajuda prestada per l’administració central, sent el dispositiu de la UME “el màxim, no caben més efectius”, remarcava Bernabé.

Tant la delegada del Govern com la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, desplaçades ambdues el dimecres a Benasau, aprofitaven per a agrair la “encomiable labor” dels serveis d’extinció, com també l’actitud dels veïns desallotjats a Penàguila, més de cent, segons informava la consellera, després de descartar l’evacuació també d’Alcoleja.

L’emergència va obligar, a més, a tallar dues carreteres, la CV-781 i la CV-785, que uneixen Penàguila amb Alcoleja i Benifallim, que van poder ser reobertes al trànsit en la vesprada del dijous, després de donar-se per estabilitzat l’incendi. Va coincidir també amb la retirada dels mitjans de la UME, mentre que els veïns desplaçats havien pogut tornar a les seues cases durant el matí.

Segons l’última actualització del Consorci Provincial de Bombers, l’incendi es donava per controlat a les 18’30 hores de la vesprada d’ahir, una mica més de tres dies després que començara.

ORIGEN DE L’INCENDI
Des d’un primer moment es va apuntar a uns treballs amb una radial en Ares del *Bosc, pròxim a Benasau, com a possible origen de l’incendi que va acabar arrasant un paratge de 270 hectàrees al costat del riu Penàguila. La Guàrdia Civil confirmava ahir divendres aquesta hipòtesi, informant a més que estan sent investigats per agents del SEPRONA (Servei de Protecció de la Naturalesa) dos homes de 37 i 60 anys d’edat, empleats d’una empresa que es trobava realitzant obres en el citat lloc. Als imputats, que van prestar declaració en el matí del dijous davant la Guàrdia Civil, se’ls atribueix un delicte d’incendi forestal per imprudència greu, iniciat per accident.

INCENDI A MILLENA
D’altra banda, des del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant s’ha informat en el matí de hui de l’extinció d’un incendi de vegetació forestal declarat ahir a la vesprada a Millena.

Quant a l’origen de les flames, fan referència a la caiguda d’un llamp en la zona pròxima del poliesportiu.

En total s’han emprat set dotacions del citat Consorci, així com quatre unitats de bombers forestals i quatre mitjans aeris.

Send this to a friend