La cibercriminalitat segueix en augment i representa ja el 29% dels delictes

En el balanç del primer trimestre de l'any també es registra un increment dels robatoris i dels furts

La cibercriminalitat segueix en augment i representa ja el 29% dels delictes
Dades de l’últim informe de la criminalitat a Alcoi. | FONT: MINISTERI DE L’INTERIOR

L’auge del comerç en línia i de les diverses operacions de compravenda que es realitzen a través d’Internet es continua traduint en un augment de la cibercriminalitat.

Així ho demostra l’últim balanç de criminalitat del Ministeri de l’Interior, que fa referència al primer trimestre d’aquest 2024, i compara les dades amb el mateix període del passat any.

A Alcoi, la cibercriminalitat representa ja el 29,2% dels delictes totals –un punt per damunt de l’últim informe, referent a l’anualitat completa de 2023– i suposa un increment del 47% respecte al primer trimestre de l’any passat.

“La cibercriminalitat continuarà pujant”, avança el cap de la comissaria de la Policia Nacional a Alcoi, Jesús Sánchez, qui argumenta que “cada vegada hi ha més comerç en línia, més transaccions comercials per Internet, la compravenda…això generarà un increment de les estafes”.

2017, PUNT D’INFLEXIÓ
Detalla que és un auge que porta “observant des del 2017”, un any que es pot considerar com a punt d’inflexió a hora d’aquesta tendència a l’alça.

Apunta que dins d’eixa tipologia de cibercriminalitat s’emmarquen les estafes, la compravenda per plataformes, la contractació de serveis d’hotels, etc.

El cap de la comissaria comenta que “es denuncia pràcticament tot”, i que en el cas d’estafes de targetes de crèdit normalment els bancs abonen la quantitat, alguna cosa que no ocorre quan es produeix una transacció, segons detalla.

Sánchez indica que aquest increment s’està observant a nivell generalitzat i que el “percentatge d’augment és més o menys el mateix que en altres llocs”. D’aquí ve que “cada vegada hi haja més mesurades de seguretat”, per a tractar de contrarestar la tendència.

AUGMENTE ROBATORIS AMB VIOLÈNCIA
Quant a la criminalitat, qualificada com a convencional, un dels aspectes més destacables és l’increment dels robatoris amb violència i intimidació. L’augment ha sigut del 114%, passant de 7 delictes d’aquest tipus en el primer trimestre de l’any passat, a 15 en aquest 2024: “s’ha produït fonamentalment perquè hi ha hagut un grup de reincidents de 3 o 4 persones, tots ells joves, fins i tot algun menor d’edat. A primers d’enguany van cometre 6 fets en un període concentrat de temps. Molts van ser en establiments comercials de la Zona Nord. No és que foren amb una especial violència, excepte en un, que van causar lesions al responsable que hi havia. No són fets d’especial violència, però sí repetitius”, explica Jesús Sánchez, qui afig que tots els membres eren estrangers, i que fins i tot sobre un d’ells requeia una ordre d’expulsió del país.

“Ens consta que ja no estan a Alcoi. No tenien una ubicació assentada”, explica.

Per contra, s’ha produït una baixada en els robatoris amb força en domicilis, que és un dels delictes que més alarma genera entre la ciutadania. Concretament, el descens és del 35,3%, passant de 34 casos a 22 en el primer trimestre d’enguany. “És un dels paràmetres més sensibles”, reconeix Sánchez.

MÉS FURTS D’ALIMENTS
En el balanç d’aquest primer trimestre del Ministeri de l’Interior del Govern d’Espanya sobreïx la pujada dels furts. Concretament, aquesta ha sigut del 25,8%, passant de 97 l’any passat a 122 aquest 2024.

Jesús Sánchez apunta que “fonamentalment, la majoria d’aquests furts són en supermercats. D’algun temps ençà hem notat un increment d’aquests furts, de productes alimentaris, d’oli, de productes endrece i higiene…”.

Pot llegir la notícia completa en El Nostre del dissabte 27 de juliol de 2024.

Send this to a friend