Situen punts de vigilància en els principals enclavaments naturals

Hi ha en marxa un programa de voluntariat de l'Ajuntament, compost per 36 persones, fins al 23 d'agost

Situen punts de vigilància en els principals enclavaments naturals
Voluntaris realitzant labors de vigilància.

Des de l’Ajuntament d’Alcoi s’ha posat en marxa un programa de voluntariat per a la prevenció d’incendis, en el qual participen fins a 36 voluntaris, en torns establits de 6 setmanes entre juliol i agost.

Es tracta d’un programa subvencionat per la conselleria de Medi Ambient, a través del que es compta també amb una persona encarregada de la coordinació dels voluntaris, així com del seu transport, comunicació, formació i assistència en cas de detectar algun fum o possible incendi. Aquest projecte, que conclourà el 23 d’agost, suposa una inversió d’al voltant de 15.000 euros. Els voluntaris estan en un allotjament rural, des del qual s’organitzen totes les activitats.

FORMACIÓ I VIGILÀNCIA
Cada torn establit està format per un màxim de 6 persones que reben accions formatives de caràcter ambiental als matins, i a les vesprades, realitzen labors de vigilància en el nostre entorn.

Els punts de vigilància establits per a aquesta comesa són Sant Antoni i també prop del projecte ‘Canyet’, així com en rutes a peu o bici per la zona de la Via Verda, el Racó de Sant Bonaventura, Font del Quinzet i voltants, és a dir, diversos dels enclavaments naturals d’Alcoi.

COORDINACIÓ
Aquest programa forma part de l’ampli dispositiu de prevenció d’incendis forestals, i en el qual estan implicats diversos agents, amb labors variades, per a tractar de cobrir totes les àrees.

Per exemple, el departament d’Emergències i Protecció Civil, s’encarrega, entre altres coses, de comprovar els accessos, cadenes i altres obstacles que pogueren dificultar l’entrada de vehicles d’emergència, així com l’estat de camins i pistes forestals del terme municipal, tant públiques com privades. També comprova el funcionament d’hidrants d’urbanitzacions i nuclis urbans, i l’estat dels punts d’aigua, com a basses i depòsits, així com l’estat de punts crítics del terme, com per exemple l’acumulació de pelussa dels xops (vilano) en determinades zones per a avisar a les brigades forestals perquè les reguen i minimitzen el risc.

Des de l’Ajuntament es detalla que en cas d’incendi, els membres de l’Agrupació Local de Voluntaris de Protecció Civil col·laboren amb la Policia Local i la Guàrdia Civil en el control dels accessos a les zones d’actuació, així com el repartiment de material i queviures que li les indique la direcció del departament.

Així mateix, es destaca la col·laboració amb l’entitat Charly Alpha en vigilàncies durant els caps de setmana i dies d’Alerta 3. Fan rutes i punts fixos de vigilància.

Pot llegir la notícia completa en El Nostre del dissabte 27 de juliol de 2024.

Send this to a friend