La base Aitana es destinarà a fins mediambientals

La base Aitana se destinará  a fines medioambientales
Estado actual de las instalaciones. ARCHIVO

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions finalment no convertirà l’antiga base militar de la serra d’Aitana en un centre de primeres arribades, amb al voltant de 600 places per a persones refugiades, com va anunciar el ministre Escriva l’estiu passat. La idea ara és que es destine a fins mediambientals.
De fet, llavors es va anunciar que el centre estaria a punt per a acollir residents com a màxim a mitjan 2025, però ara des del govern espanyol descarten formalitzar el contracte per a desenvolupar un projecte de rehabilitació dels edificis.
Aquesta decisió s’ajusta a dos motius. D’una banda, l’estat ruïnós de les instal·lacions comporta un increment del pressupost per damunt de l’aconsellable, inicialment estipulat en 25 milions d’euros (finançat pels fons europeus Next Generation).

Oposició veïnal
Així mateix, s’ha valorat el moviment veïnal en contra, visible en una plataforma orientada a paralitzar el projecte de construcció del centre emparant-se en el seu impacte mediambiental, urbanístic, econòmic i social.

Cessió a Alcoleja
L’antiga base militar se cedirà en a l’ajuntament d’Alcoleja, qui té previst dedicar-lo a usos mediambientals, com van manifestar Gema Baldó, alcaldessa, i Quico Fenollar, primer tinent d’alcalde, en la reunió mantinguda amb el subdelegat del Govern, Juan Antonio Nieves.
Així, en breu remetran una memòria al dirigent perquè siga traslladada al Ministeri de Transició Ecològica i poder portar avant la proposta. Des del consistori apunten que la seua preparació serà immediata, tenint en compte que porten anys buscant alternatives per a l’antiga base militar.
Entre les propostes figura una aula de la naturalesa o altres accions integrades en l’entorn, que a més poden convertir-se en un recurs per al turisme sostenible.

Send this to a friend