Mig any de les obres per a reposar la zona verda de La Rosaleda

Actualment s'estan reforçant els pilars per a sustentar la coberta de zona verda, després de finalitzar els treballs de demolició

Mig any de les obres per a reposar la zona verda de La Rosaleda
Vista general de l’aspecte actual de la plaça de la Constitució, en la qual s’estan reforçant ja els pilars. | QUIQUE REIG

En pocs dies es compliran sis mesos de l’inici dels treballs per a reposar la zona verda de La Rosaleda –plaça de la Constitució–, i amb això, retornar a la legalitat aquest espai complint amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana.

Va ser a la fi d’aquest mes de gener quan es van fer els primers passos de les obres, que van ser adjudicades finalment per 4’4 milions d’euros, superant així notablement el preu inicial –2’4 milions–, en haver de fer una actualització després de quedar desert el concurs en 2022.

L’edil d’Urbanisme, Vanessa Moltó, assenyala que “l’obra va entrar en funcionament ple al març” i que el termini d’execució és de 10 mesos, per la qual cosa la previsió és que “a principi de 2025 hauria d’estar acabat. De moment tot està evolucionant correctament. Esperem que els terminis es vagen complint”.

Afig que els treballs de demolició ja han finalitzat i que actualment s’està duent a terme el reforç dels pilars de l’estructura, ja que “ha d’albergar la coberta de dalt”, la qual ha de comptar amb una certa profunditat “perquè es desenvolupe bé l’arbratge i la zona verda”.

És precisament aquesta coberta superior de zona verda la que va desaparéixer en el seu moment, amb el projecte executat pel Partit Popular quan governava, una actuació que ha derivat en dues dècades de litigis i de tràmits, i que finalitza amb la reposició d’eixa zona, ja que l’aparcament es mantindrà.

COMPLIMENT SENTÈNCIA
“És important recordar que aquestes obres venen a conseqüència d’una sentència del TSJ. Si en el seu moment, amb la demanda interposada el projecte s’haguera paralitzat i s’haguera esperat a tindre la resolució de la justícia, no s’haguera fet el pàrquing i no s’hauria llevat la zona verda. Ara hem de desfer-ho tot i recuperar eixa zona verda. Tant de bo poguérem destinar els recursos a altres coses més importants”, remarca la regidora, que a més, tracta de respondre a la possible pregunta de la ciutadania de per què s’ha tardat tant a executar aquest projecte: “quan entrem a governar, la sentència estava en execució i es va sancionar a algun responsable del PP per no haver actuat. El que fem nosaltres és intentar consensuar un projecte per a tractar d’afectar el menys possible, amb els menors costos i tindre les menors conseqüències, però una de les exigències del TSJ era que es retornara la rasant existent que hi havia abans, llavors, calia tocar el pàrquing”.

En tots aquests anys, hi ha hagut diversos ‘tires i afluixa’ en matèria judicial, amb la presentació de recursos i propostes, i finalment, quan en 2018 es va aprovar l’avantprojecte per part de La Carrasca –la que va començar el procés judicial amb la seua demanda– i del TSJ, els tràmits administratius es van retardar amb un concurs desert i una necessària actualització de preus per a poder tornar a licitar-ho i que finalment s’executaren les obres de reposició.

Durant el procés de demolició, Moltó detalla que s’ha emprat una maquinària que, d’alguna manera, absorbeix el ciment, amb la qual s’ha tractat de reduir les vibracions, amb el propòsit de “provocar les menors molèsties”.

El citat reforç dels pilars s’està realitzant des de fa diverses setmanes, i es va avançant progressivament.

Quant al propi pàrquing, l’edil recorda que continuaran havent-hi unes 300 places, i que a penes es perdran entre 20 i 30.

DOS ASCENSORS
A més de la reposició de la zona verda, Vanessa Moltó indica que es dotarà al pàrquing de dos ascensors, una de les mesures en matèria d’accessibilitat, que s’afegirà a unes altres, ja que la idea és millorar aquest aspecte a nivell generalitzat en tota la plaça.

Advertisements

Send this to a friend