Solc compta amb un equip tècnic especialitzat que ha anat creixent al costat de l’entitat

L'associació disposa de diversos especialistes, que s'han anat incorporant per a donar resposta a la demanda i necessitat existent

Solc compta amb un equip tècnic especialitzat que ha anat creixent al costat de l'entitat
Part de l’equip tècnic de Solc i la presidenta, María José Grau. | LUCIO ABAD

El creixement de Solc al llarg dels seus 25 anys de trajectòria ha anat acompanyat per una incorporació de treballadors amb la labor dels quals donen resposta a les necessitats i a la demanda dels usuaris, els quals, cada vegada són més, alguna cosa que va en relació amb el constant increment dels casos de càncer, però també respon al fet que actualment aquesta entitat és més coneguda que fa uns anys i al fet que hi ha més gent que demana ajuda de la qual ho feia fa un temps, tal com indiquen des de l’Associació comarcal d’ajuda en el tractament del càncer.

Actualment la plantilla la conforma Reyes Cortés, treballadora social; Bea Cortés i Carina Castillo, totes dues psicòlogues oncològiques; Carmen Chazarra, administrativa; Marcela Ripoll, que ha sigut durant set anys presidenta de l’entitat i que ara és coordinadora d’esdeveniments i d’activitats externes; i finalment, Joan Pérez, que va començar oferint serveis de nutrició, i després va incorporar la fisioteràpia, totes dues dirigides a l’oncologia.

Això últim és una cosa que destaquen des de Solc: l’especialització dels seus professionals en el càncer, ja que d’aquesta manera els usuaris reben un servei totalment personalitzat i focalitzat en la malaltia que pateixen ells en persona o si són familiars d’aquests.

Des de l’entitat assenyalen que quan reben a un possible usuari, bé que acudeix per a ell mateix o per a un familiar, els expliquen tots els serveis dels quals disposen ja que les necessitats són molt variades i canviants.

Solc ofereix un acompanyament des del primer moment que acudeixen, i això pot ser des del diagnòstic, o fins i tot abans de saber-ho, en qualsevol punt del procés o una vegada que està transitant el duel.

Malgrat que cadascun dels professionals tenen molt detallades la feina de casa, treballen en equip i tenen reunions periòdiques.

És la treballadora social la que manté eixe primer contacte i fa la valoració, per a poder recaptar la informació i detectar les possibles necessitats o demandes: “igual ells no ho demanen però jo detecte alguna necessitat”, detalla Reyes Cortés, qui després deriva als usuaris als seus companys, depenent d’eixa necessitat.

Ella també s’encarrega de la coordinació amb serveis socials, amb l’hospital o amb alguna altra entitat, ja que Solc té contacte amb organitzacions que poden cobrir alguns aspectes que ells no ofereixen, com pot ser l’assessorament laboral o tramitar algun grau de discapacitat. A més és la responsable d’altres labors organitzatives com el programa de prevenció que es realitza en els centres educatius.

Marcela Ripoll ofereix un suport generalitzat als seus companys a més de coordinar uns certs esdeveniments i activitats que sorgeixen des de fora de l’entitat però que van a benefici d’aquesta.

En l’apartat psicològic, s’ofereix eixe suport tant a malalts com a familiars, i en les diferents poblacions d’àmbit d’actuació d’aquesta entitat.

Finalment, en el cas de la nutrició i fisioteràpia, l’encarregat és Joan Pérez: “es nota molt el benefici en el pacient”, afirma. “Amb poc canvi el pacient nota molta millora en la seua vida diària, sobretot en la part nutricional. La gent es focalitza en canvis radicals que no serveixen de res, és més optimitzar el que es menja”.

En l’apartat físic, indica que “és més exercici terapèutic. Intent que la part activa siga la principal, i és molt important que hi haja continuïtat a casa”. Pérez destaca la importància que té per a ell “canviar el ‘desacondicionament’ físic que produeix aquesta malaltia, d’ací la importància de tractar des del primer moment. Quan hi ha un condicionament, guanyen moltíssima qualitat de vida”.

De cara al futur de l’entitat, assenyalen que el lema ideal seria que Solc desapareguera, ja que això suposaria la desaparició del càncer: “el càncer no desapareixerà, però hi ha molts que s’estan ‘cronificant’ gràcies a la investigació i als tractaments. Hi ha càncers per als quals fa anys no hi havia solució, i ara es cronifiquen”, explica la presidenta de Solc, María José Grau.

Advertisements

Send this to a friend