Un quart de segle de Solc: inicis xicotets per a una enorme labor

La llarga trajectòria de l'entitat va començar amb un grup de dones que havien patit càncer i que buscaven suport psicològic

Un quart de segle de Solc: inicis xicotets per a una enorme labor
La gala del passat mes de juny es va celebrar en el Savoy. | SOLC

En aquest 2024 Solc, l’Associació comarcal d’ajuda en el tractament del càncer, compleix 25 anys de vida, un quart de segle d’ajuda a malalts i familiars oferida tant a Alcoi, com a Ibi i a Cocentaina, de mà de diversos professionals.

Algunes de les treballadores més antigues de l’entitat, les psicòlogues Bea Cortés i Carina Castillo i la treballadora social Reyes Cortés, recorden que Solc “va començar sent molt xicoteta, a través d’un grup de dones que havien passat pel càncer i buscaven suport psicològic, que era el més visible. Després van anar sorgint altres necessitats”, i es va anar obrint el camí cap a altres serveis, aconseguint assentar els pilars de l’entitat, comptant amb un equip tècnic especialitzat en aquesta malaltia en diferents àmbits i amb una junta directiva. Al costat d’aquestes dues potes, està el voluntariat, ja que els membres de la junta són voluntaris, així com moltes altres persones que ajuden al fet que Solc funcione dia rere dia, tal com el fet en aquests 25 anys.

Així mateix, l’abast inicial de Solc va ser local, a nivell d’Alcoi, i posteriorment es va anar ampliant i es van anar fent diferents convenis amb els tres ajuntaments de les localitats en els quals l’entitat intervé i també amb altres òrgans relacionats amb la seua activitat.

Amb el pas del temps, els serveis que ofereix Solc són molt complets, i a part de la pròpia atenció als usuaris, també duen a terme diferents activitats obertes al públic i en centres educatius, com ara xarrades mitjançant les quals es tracta de conscienciar i de visibilitzar aquesta malaltia, i totes les formes en les quals aquesta es pot presentar, ja que hi ha tants càncers com persones, segons assenyalen, ja que cada cas és diferent.

Les xarrades a nivell educatiu no sols es realitzen a Alcoi, Ibi i Cocentaina, si no en tota la comarca.

CELEBRACIÓ DEL 25 ANIVERSARI
Quant a la pròpia celebració del 25 aniversari de Solc, es va començar per l’acompanyament del rei Gaspar, en la Cavalcada, al gener d’enguany, i també s’ha fet l’habitual gal·la, però d’una manera més especial.

Un quart de segle de Solc: inicis xicotets per a una enorme labor
Fernando Romay en la gala del 25 aniversari de Solc. | SOLC

Va ser el mes de juny passat quan va tindre lloc la gala, en l’Hostal Savoy i a més, es va comptar amb la presència del conegut Fernando Romay, ex jugador de bàsquet professional que imparteix xarrades motivacionals.

Des de Solc es detalla que per a comptar amb Romay va ser vital la col·laboració del Club Rotary Font Roja, entitat amb la qual van contactar i la resposta de la qual va ser molt bona i va possibilitar aquesta comunicació.

Assenyalen que prèviament havien trucat a altres portes, ja que la idea era tindre a “un conferenciant que fora atraient per a tot el públic”, però afirmen que “els caixets són impossibles”.

En la gala es va fer una rifa solidària en la qual van col·laborar moltes empreses d’Alcoi i comarca: “la gent s’ho va passar molt bé”, comenten des de Solc.

Així mateix, la Fundación Mutua Levante va ser col·laboradora i patrocinadora de la gala.

APORTACIONS EXTERNES
I és que, la contribució d’empreses, associacions, entitats, administracions i particulars són vitals per al funcionament de Solc, tant en actes concrets, com en donacions o en activitats habituals, com és el cas dels tallers que es realitzen mensualment, que estan patrocinats per +queuntrail.

Els socis són una altra de les potes de l’Associació comarcal d’ajuda en el tractament del càncer. Actualment la xifra ronda els 700: “és el degoteig constant”, apunten, i detallen que “molts d’ells acaben fent-se voluntaris”, o també hi ha uns altres que no són usuaris però que per empatia col·laboren amb la causa.

En la part de voluntariat, hi ha unes 40 persones, i des de l’entitat es fan uns cursos de formació, s’estudia el perfil de la persona i es determina les labors que podria dur a terme.

Des de Solc destaquen la importància que l’entitat tinga visibilitat, sent un pas per al seu creixement, igual que ho ha fet durant tots aquests anys, podent oferir així moltíssims serveis, mitjançant els quals es dona resposta a les necessitats i demandes dels usuaris.

Send this to a friend