Natàlia Gisbert ens retorna al Cluedo

Autora de ‘Després del salt’, novel·la guanyadora del Premi Enric Valor

Natàlia Gisbert ens retorna al Cluedo
L’escriptora és doctora de professió.

Els que hem nascut als setanta, o abans, passàvem llargues hores en un apassionant joc de taula anomenat Cluedo, sobre misteris i assassinats, les trames que més apassionen l’alcoiana Natàlia Gisbert, brillant guanyadora del XXIX Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià per ‘Després del salt’.

De fet, el principal referent de Natàlia és Joël Dicker, autor suís mundialment famós per la novel·la ‘La veritat sobre el cas d’Harry Quebert’. “El que més m’agrada és la novel·la de misteri, els girs narratius”, confessa, i autors com Javier Castillo o, fa anys, Agatha Christie, de la qual un estiu “llegia un llibre cada dia”.

En ‘Després del salt’, una novel·la psicològica i molt de personatges, la trama ens retrotrau a març de 2022, mes que no va deixar de ploure quasi cap dia. “La història en si comença el 13 d’eixe mes, jornada sense tot just pluja, amb molts alcoians acostant-se al Salt per a contemplar eixa meravella de la naturalesa”.

Llavors, a ple sol, veuen caure un cos i un menor, que està fent fotografies, “capta alguna cosa més”. La mare del xiquet contacta amb Júlia, la germana de Sofia –la morta– i aquesta comença a investigar perquè intueix que es tracta de molt més que un suïcidi.

Portàtil sempre a mà
Gisbert remarca que a l’hora d’iniciar una novel·la “m’agrada tindre clar els aspectes fonamentals d’aquesta”, és a dir, qui és l’assassí. A partir d’ací va teixint el primer capítol, “que és el més fàcil, per a anar embolicant-me”.

La resta de la trama va sorgint i “a vegades apareixen personatges que no ténia previst, fent eixos girs literaris que m’encanten”, explica Natàlia, pediatre resident -li queda un any- de l’hospital universitari de Sant Joan.

Respecte a la metodologia, l’autora ens comenta que ha de tindre un dia assossegat per a escriure i que gran part de ‘Després del salt’ l’ha composta a casa de la seua mare, mentre l’àvia s’ocupava del xicotet Manel, el fill gran de Natàlia.

“Sempre porte el portàtil a mà”, assevera, amb un somriure. La novel·la la va tindre en la ment durant mesos, fins que es va llançar a escriure-la, procés que li ha ocupat un any.

Un premi inesperat
El Premi Enric Valor, dotat amb 20.000 euros, ha sigut una grata sorpresa per a l’alcoiana, perquè “no me l’esperava per a res”. No anava a presentar-se, com tampoc ho va fer prèviament en el Ciutat d’Alzira.

Afortunadament ho va fer, i ha estat “una sorpresa enorme, una alegria que em donarà molta més seguretat de cara a pròxims projectes”, com el que ja té al cap, focalitzat en aquesta ocasió en una detectiva amateur.

‘Després del salt’ es podrà adquirir a partir d’octubre. Sí que es pot comprar la primera novel·la de Gisbert, ‘Vi i veritat’, premi Ciutat d’Alcoi Isabel Clara Simó. “En eixa aventura conte com Maia, comissària que s’acaba de separar, arriba al municipi alcoià i ha d’investigar un cas d’assassinats al costat del seu ex marit.

Ho han de resoldre junts, perquè Maia és realment la resolutiva de la parella. “Han assassinat a un empresari de vinyes molt ric i han segrestat també la seua filla, amb novament molts girs sorprenents”, conclou.

Advertisements

Send this to a friend