Implementen diversos canvis a les PAU a partir de 2025
Entre les novetats està que hi haja un sol model d'examen i l'establiment de criteris de correcció comunes
Les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), també conegudes generalment com a Selectivitat prendran un llit diferent a partir del pròxim any.
El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha aprovat el Reial decret que regularà a partir d’ara aquestes proves, el nou model de les quals compta amb una estructura, unes característiques bàsiques i uns criteris de correcció mínims comunes per a tot el territori.
En paraules de la ministra d’Universitats, Diana Morant, es tracta d’una PAU “més àgil, moderna i s’adapta a la societat amb el màxim rigor acadèmic i garantint la igualtat d’oportunitats de tots els estudiants d’Espanya”.
Són diversos els canvis que s’implementaran a partir del 2025, dirigits a més a un canvi del model actual, plenament memorístic, a un més dirigit cap a les competències, tal com es contempla en l’actual Lomloe.
Entre les modificacions està la quantitat d’exàmens a realitzar o també que únicament hi haurà un model d’examen.
Quant a la quantitat d’exàmens, passen a ser quatre els mínims: Llengua i Literatura II, Llengua Estrangera II, la matèria específica obligatòria de la modalitat cursada i d’Història d’Espanya o de la Filosofia, en el cas de les comunitats sense llengua cooficial. En aquelles CCAA amb més d’una llengua oficial, els estudiants s’examinaran també de Llengua Cooficial i Literatura II –cinc matèries en total–, és el cas de la Comunitat Valenciana.
Aquells estudiants que vulguen augmentar la seua nota d’admissió podran examinar-se de fins a tres matèries més, a triar per l’alumne, i que siguen diferents a les de la fase d’accés.
Així mateix, s’indica que també està la possibilitat d’examinar-se d’una segona llengua estrangera aquells que l’hagen cursada com a optativa.
Un altre dels canvis és referent als criteris de correcció. Des del Ministeri es detalla que “la normativa, que emana de la Llei d’Educació, concreta les característiques bàsiques dels exercicis que componen la prova d’accés i regula uns paràmetres comuns per a l’avaluació de l’alumnat. Per a cada exercici, hauran d’existir uns criteris objectius de correcció i qualificació prèviament aprovats”.
S’afig a més que “aquests criteris inclouen la valoració de la coherència, la cohesió, la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica dels textos produïts, així com la seua presentació, que suposarà almenys el 10% de la qualificació de cada pregunta o tasca que implique la redacció d’un text”.
Les qualificacions i la duració dels exàmens no varien en aquest nou model.