Un nou pla industrial fins a 2027 proposa una inversió de 6 milions

Un dels aspectes a potenciar és la formació i la retenció de talent a la ciutat

Un nou pla industrial fins a 2027 proposa una inversió de 6 milions
Vista general d’una zona industrial de la ciutat. | ARXIU

El govern municipal, format pel PSOE i Compromís, ha presentat als grups de l’oposició un nou pla industrial que té com a horitzó la present legislatura i contempla una inversió inicial de 6 milions d’euros. Les regidories d’Indústria i Promoció Econòmica, en mans d’Elisa Guillem i Àlex Cerradelo, respectivament, juntament amb el departament d’Innovació, que assumeix l’alcalde, Toni Francés, són les que intervenen en l’elaboració d’aquest document de treball, que és la continuació dels plans estratègics de ciutat anteriors.

Elisa Guillem explica que el nou pla industrial 2024-2027 cerca “tindre una indústria intensiva en coneixement, orientada a productes d’alt valor afegit, sustentada per una mà d’obra qualificada, amb capacitat d’adaptació als canvis i que adquireix les competències necessàries a cada moment mitjançant programes formatius ad hoc, continus i eficients, a través d’una oferta formativa universitària i de Formació Professional, que satisfaça les necessitats presents i futures de la indústria, són elements igualment imprescindibles en una política industrial eficaç”.

L’edil detalla que el pla en qüestió compta amb sis eixos d’acció que persegueixen, en última instància, la consolidació d’una indústria sòlida i pròspera, una millora de l’ocupació i, en conseqüència, el creixement econòmic de la ciutat. L’objectiu del primer eix és augmentar el posicionament d’Alcoi com una ciutat estratègica per a la implantació d’empreses, per al que es duen a terme accions de promoció, assistència a fires i congressos, participació en la Xarxa Innpulso que promou el Ministeri de Ciència i Innovació, i també s’inclou l’Oficina d’Atracció d’Inversions posada en marxa juntament amb la Cambra de Comerç.

Un altre dels eixos treballa per a potenciar la capacitació i retenció de talent, fomentar l’emprenedoria i també es vol reduir la bretxa de gènere en la indústria, això últim mitjançant l’elaboració d’un programa específic que busca revertir aquesta tendència des de la base de l’educació.

Per a la regidora, un dels reptes fonamentals de la present legislatura és que l’Ajuntament puga convertir-se en “un facilitador de l’activitat industrial” i en aquest sentit explica que “tant les empreses existents com aquelles que vulguen implantar-se, poden comptar amb l’Ajuntament d’Alcoi per als seus projectes”. Per a impulsar aquest paper facilitador de l’administració local, Guillem indica que es continua amb la reorganització dels departaments municipals, a més de posar en marxa la denominada finestreta única.

Guillem remarca que aquest nou servei “està funcionant molt bé, facilitant i eliminant burocràcia per a tota mena de gestions i tràmits” i apunta que, entre ells, aquesta oficina ja està coordinant, juntament amb els tècnics de les mateixes empreses, l’adquisició de terrenys per a desenvolupar diversos projectes dins del terme municipal d’Alcoi.

En la mateixa línia, es proposa la creació de l’Oficina de suport integral a la indústria, així com una Línia Verda específica, per a tindre una comunicació directa amb els empresaris dels polígons i conéixer les seues necessitats de manera directa i ràpida, i poder traslladar incidències.

Respecte als tres últims eixos, es refereixen al suport de la transició energètica de les empreses, la modernització de les àrees industrials, destacant en aquest àmbit que ara mateix es treballa en la creació de la tercera EGM (Entitat de Gestió i Modernització) i la intenció és que tots els polígons la tinguen constituïda abans que acabe l’actual legislatura. Finalment, es plantegen diferents accions encaminades a impulsar els processos de digitalització de la indústria.

Una vegada quantificats econòmicament aquests objectius, el següent pas serà presentar el document provisional que maneja el govern municipal al Consell Econòmic i Social (CES), amb la intenció d’iniciar un procés participatiu que sume aportacions de tots els agents implicats, especialment col·lectius empresarials i altres entitats.

Send this to a friend