El dispositiu estival de Bombers incorpora drons per a la vigilància forestal

El servei, que romandrà actiu des de hui i fins al 15 de setembre, inclou a més reguardes fixes, itinerants i nocturns i un segon helicòpter

El dispositiu estival de Bombers incorpora drons per a la vigilància forestal
L’objectiu és reforçar les actuacions i garantir una intervenció més ràpida i eficaç.

Un estiu més, el Consorci de Bombers de la Diputació d’Alacant ha dissenyat un dispositiu especial d’emergències amb la finalitat de reforçar les seues actuacions i garantir una intervenció més ràpida i eficaç davant els incendis i sinistres que es puguen produir a la província durant els pròxims mesos. Tres reguardes fixes i quatre itinerants, així com la incorporació d’un segon helicòpter conformen aquest servei estival que, com a novetat enguany, incorpora l’ús de drons per a la vigilància forestal.

L’operatiu, que requereix una inversió extraordinària de 900.000 euros i que romandrà actiu des de hui dissabte 15 de juny i fins al pròxim 15 de setembre, inclou així mateix la posada en marxa de reguardes nocturnes.

“Com cada estiu, des de la Diputació d’Alacant incrementem els mitjans i intensifiquem el servei dels nostres bombers amb la finalitat d’oferir una resposta més ràpida i eficaç”, ha assenyalat el diputat responsable de l’àrea, Francisco Cano, qui ha explicat que amb aquesta mesura “millorem els temps d’intervenció i ens adaptem als canvis que es produeixen a la nostra província durant aquesta època, quan augmenten considerablement els riscos i incidències derivats de les altes temperatures i l’increment de la població flotant”.

Entre els aspectes més significatius d’aquest dispositiu destaca l’ús, per primera vegada, d’un equip de drons que quan es declare el nivell 3 de preemergència per risc d’incendis forestals realitzarà vols preventius i de vigilància sobre aquelles zones de la província que compten amb una major superfície forestal. Aquestes aeronaus no tripulades estaran equipades amb càmera tèrmica, sistema de georeferenciació, antena i satèl·lit i permetran transmetre imatges via streaming de les àrees monitorades.

Una altra de les accions que s’han adoptat és la posada en marxa de reguardes nocturnes que, davant l’amenaça de tempestes seques, es desplaçaran a les zones forestals en les quals existisca risc de caiguda de llamps que puguen derivar en un incendi. Els mateixos estaran integrats per un cap, tres bombers i un vehicle i realitzaran labors de vigilància i prevenció en coordinació amb l’Agència Estatal de Meteorologia, així com intervencions.

“Gràcies a aquesta mesura preventiva, que implantem per primera vegada en 2023, aconseguim una ràpida detecció i intervenció i reduïm les conseqüències d’aquesta mena d’incidents provocats per llamps que, encara que aparentment no causen danys, al cap d’unes hores poden provocar un incendi”, ha manifestat el responsable institucional.

L’operatiu especial per a aquest estiu contempla, així mateix, la posada en marxa de tres reguardes fixes, un a Santa Pola -Baix Vinalopó-, un altre al Pilar de la Foradada -Vega Baixa- i un últim a Xàbia -Marina Alta-, que, durant dotze hores al dia, entre les 10.00 i les 22.00 hores, atendran les emergències que es produïsquen en els citats municipis i en el seu perímetre més pròxim. Cadascun d’ells estarà compost per un cap, tres bombers i un vehicle i, a més d’actuar com a primers intervinents, efectuaran labors de vigilància i prevenció.

A més, per tercer any consecutiu, el Consorci Provincial ha incorporat quatre reguardes itinerants que, de manera rotatòria, cobreixen les zones operatives de la Marina Baixa, el Vinalopó, la Vega Baixa, la Muntanya i L’Alacantí. Aquests equips, formats per un cap, tres bombers i un vehicle, estaran actius també de 10.00 a 22.00 hores -la franja horària en la qual estadísticament es produeixen més incidents-.

En aquest sentit, el diputat ha destacat el bon resultat d’aquest sistema de reguardes “que ens permet mantindre diàriament sobre el terreny quatre autobombes amb les seues respectives dotacions que vigilaran els punts més sensibles i podran desplaçar-se ràpidament a qualsevol sinistre que es declare a la província, aconseguint una major cobertura i una actuació més potent i efectiva”.

Finalment, tal com es fa des de 2020, l’organisme de la Diputació d’Alacant ha inclòs en la seua flota un segon helicòpter amb capacitat per a tres passatgers i un pilot que, al costat del qual opera durant tot l’any, romandrà al Parc Central de Sant Vicent del Raspeig des de hui dissabte i fins al 31 d’agost. Aquest mitjà aeri s’utilitzarà principalment en la detecció, coordinació i direcció d’incendis forestals, així com en l’atenció de grans emergències.

“La incorporació d’aquesta aeronau disminueix considerablement els temps d’intervenció i ofereix una visió més precisa del lloc dels fets i del comportament, magnitud i avanç del foc. A més, permet reduir els riscos laborals en comparació a aquesta mateixa labor desenvolupada per les nostres unitats terrestres i dissenyar de forma més precisa i eficaç els plans d’extinció”, ha indicat Cano.

Advertisements

Send this to a friend