“Entre tots podem col·laborar per a tindre un Alcoi més net”

L'edil de Transició Ecològica i Medi Ambient, Teresa Sanjuán, parla sobre la campanya ‘El gest importa’

“Entre tots podem col·laborar per a tindre un Alcoi més net”
Teresa Sanjuán, edil de Transició ecològica i Medi Ambient, a l’Ajuntament d’Alcoi.

Crear consciència ciutadana a través de la personalització i la implicació. Eixa és una de les premisses de la nova campanya llançada des de l’Ajuntament d’Alcoi i FCC –l’empresa adjudicatària del servei de neteja viària i recollida de residus–, sota el lema ‘El gest importa’.

Aquesta iniciativa va veure la llum recentment, i després d’uns primers dies en marxa, la regidora de Transició ecològica i Medi Ambient, Teresa Sanjuán, assenyala que “està funcionant bé” i que “està activant consciències”, que era un dels objectius.

‘El gest importa’ se centra en aquells xicotets gestos que, encara que estiguen normalitzats, no contribueixen a tindre un Alcoi més net, si no al contrari. Es tracta de per exemple, no recollir els excrements dels gossos, tirar burilles de cigar al sòl, xiclets o les corfes de les pipes. Tots ells, a nivell individual, són xicotets, però en el seu conjunt, suposen un empitjorament de l’estat de la ciutat si es fan, i no obstant això, evitar-los és tan senzill com tirar els residus on corresponen i no en el sòl.

“En festes de Moros i Cristians incidim en els gots de plàstic i es va incrementar la xifra de tones de plàstic, igual que va ocórrer amb el vidre, i no perquè augmentara el consum, si no perquè els residus estaven on havien d’estar. Si això va funcionar bé, pensem que potser insistint pot augmentar la conscienciació ciutadana sobre el tipus d’accions a les quals es fa al·lusió en la campanya”, assenyala Sanjuán, qui afig que a més les campanyes solen ser molt sol·licitades per part de les associacions de veïns.

CAMPANYA MÉS PERSONAL
La campanya en qüestió té com a protagonistes als operaris i operàries que s’encarreguen dia a dia de mantindre neta la ciutat. Sobre això, l’edil detalla que “quan plantegem aquesta iniciativa, al costat de Foment pensem en la manera en la qual es podia implicar més la ciutadania” optant per personalitzar-la: “si ens ho explicaren les persones a les quals veig netejar, eixes que si jo tire alguna cosa han d’acatxar-se a recollir-ho, podria funcionar”. Assenyala que “eixes persones podrien ser els teus familiars o amics”, als qui amb un xicotet gest pots contribuir en positiu i que és més fàcil que el ciutadà o ciutadana “es pose en la seua pell”

Segons indica Teresa Sanjuán, la proposta va ser ben rebuda per part dels treballadors, i és que, es tracta de xicotets gestos “que són fàcils de millorar i que els llevaria un sobreesforç”. La regidora defensa que “els operaris han de netejar, però no recollir el que tira la gent al sòl. Els carrers s’embruten de l’ús quotidià, de les fulles…però no a causa de la mala praxi, això no tindria per què passar i volem tractar de reconduir un poc aquest tema”, i exemplifica que, per exemple, “a casa, quan agafes un caramel no tires el paper al sòl”.

Afig a més que “el que tira alguna cosa és sòl és només un, però l’operari ha de recollir molts, i cal reconsiderar eixos gestos”.

IMPLICACIÓ GENERALITZADA
Així, apel·la al fet que “entre tots podem col·laborar per a tindre un Alcoi més net”, remarcant la importància que té la implicació generalitzada perquè la ciutat estiga en millors condicions: “quan ixes de casa vols tindre el carrer net, i tu pots col·laborar al fet que això passe”, un argument en la tònica del vídeo, en el qual es planteja la qüestió a aquells que el veuen de ‘si eres part del problema o de la solució?’.

I és que, Sanjuán també fa referència al fet que si al treball dels operaris se suma el bon fer dels ciutadans, el manteniment i la neteja dels carrers es prolonga.

Pot llegir l’entrevista completa en l’edició impresa de El Nostre Ciutat del dissabte 18 de maig de 2024.

Send this to a friend